Kauppiasura lähti vitsistä: Uukuniemelle uudet kyläkauppiaat

Parikkalan Niukkalassa sijaitseva Uukuniemen ainoa kyläkauppa pelastui jälleen uusilla kauppiailla.

Auli Terävä

Uukuniemen pitäjän ainoa kauppa sijaitsee Niukkalan mäellä. Seuraavaksi lähin kauppa sijaitsee Saarella reilun 15 kilometrin päässä.
Uukuniemen pitäjän ainoa kauppa sijaitsee Niukkalan mäellä. Seuraavaksi lähin kauppa sijaitsee Saarella reilun 15 kilometrin päässä.

Parikkalan Uukuniemen pitäjän ainoa kyläkauppa pelastui jälleen, kun kauppa sai uudet jatkajat omalta kylältä.
Uudet kauppiaat Kare Palmu ja Mirva Venäläinen ottavat vetovastuun kaupasta 1. lokakuuta alkaen. Nykyinen yrittäjä Tiina Ahonen palaa entisiin töihinsä.
— Pitäähän pitäjällä oma kauppa olla, Palmu toteaa.
Palmu myöntää, että koko idea kauppiaiksi ryhtymisestä lähti vitsistä.
— Olimme illanistujaisissa, joissa meille heitettiin, että ryhtykää te kauppiaiksi. Naureskeltiin ajatukselle, mutta parin päivän pohdinnan jälkeen ajatus alkoi tuntua hyvältä.
— Onhan minulla mahtava kokemuskin kaupan alalta, kun 15-vuotiaana olin yhden kesän Helsingissä töissä K-kaupassa, Palmu naurahtaa.

Nykyisin vielä Pyhäjärven kyläkauppana toimiva kauppa saa uudelta kauppiaspariskunnalta myös uuden nimen; Uukuniemen pitäjän kyläkauppa.
Uusia tuulia kauppaan on tulossa, mutta paljon vanhaakin säilytetään. Tuotevalikoima vaihtuu sesonkien ja asiakkaiden toiveiden mukaisesti.
— Haluamme luoda kauppaan vanhan maalaispuodin henkeä. Johtotähtenä ovat paikalliset tuotteet ja lähiruoka.
Kahvion pari lupaa kaupalla säilyttää vähintään nykyisessä muodossaan, mutta myös laajennusta voi olla luvassa, kun yrittäjyys pääsee vauhtiin.

Palmu ja Venäläinen eivät jännitä kauppiasuran alkuun tulevaa hiljaisempaa talvikautta. Kesällä mökkiläiset pitävät kiireisenä.
— Kun aloitamme syksyllä, ehdimme talven aikana oppia hommat ja tehdä kaupasta omannäköisemme. Kesällä sitten työt luistaa. Ei tässä kuitenkaan mitkään dollarin kuvat silmissä hommia tehdä, eikä mersu vielä tilauksessa ole.

Keväällä Palmu työskenteli mieleisessä työpaikassa koulunkäynninavustajana, mutta joutui luopumaan työpaikasta koulutuksen puuttumisen vuoksi. Silloin asia harmitti, mutta nyt ei enää yhtään.
— Näin tämä olikin tarkoitettu. Olen erittäin tyytyväinen nykyiseen valintaan ryhtyä kauppiaaksi.
Palmu on kotoisin Helsingistä, mutta on asunut Uukuniemellä vuodesta 2004. Mirva-puoliso on kotoisin Mikkelistä. Pari asuu Palmun äidin kotipaikalla, joten Uukuniemi on ollut hänelle aina tärkeä paikka.
— Kaupunkiin minua ei saa enää kuin vaakatasossa. Enkä täältäkään lähde mihinkään. Uukuniemi on maailman paras paikka.

Iida Kekäle

Iida Kekäle

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.