Etelä-Savossa mietitään seurakuntaliitosta — Talousvaikeuksista kärsivät Puumalan, Juvan ja Sulkavan seurakunnat ovat pohtineet yhdistymistä

Talousvaikeuksista kärsivät Puumalan, Juvan ja Sulkavan seurakunnat ovat pohtineet yhdistymistä.

Tanja Rihu

Puumalan seurakunta saattaa aloittaa selvitykset siitä, voisiko se yhdistyä Juvan ja Sulkavan seurakuntien kanssa. Kuvassa Puumalan Johannes Kastajan kirkko.
Puumalan seurakunta saattaa aloittaa selvitykset siitä, voisiko se yhdistyä Juvan ja Sulkavan seurakuntien kanssa. Kuvassa Puumalan Johannes Kastajan kirkko.

Etelä-Savossa pohditaan kolmen seurakunnan yhdistymistä. Puumalan seurakunta saattaa aloittaa selvitykset siitä, voisiko se yhdistyä Sulkavan ja Juvan seurakuntien kanssa.

Puumalan kirkkoneuvosto kannatti yksimielisesti selvitysten aloittamista kokouksessaan keskiviikkona.

Talousvaikeudet ovat todellisuutta monissa seurakunnissa. — Helena Castrén

Puumalan kirkkoherra Helena Castrén kertoo, että yhdistymisajatus on peräisin Sulkavan seurakunnalta. Castrénin mukaan seurakunnasta ehdotettiin, että kolme maalaisseurakuntaa voisivat selvittää yhteistyön tai seurakuntaliitoksen mahdollisuuksia.

— Sulkavan seurakunta otti meihin yhteyttä talousahdingossaan. Talousvaikeudet ovat todellisuutta monissa seurakunnissa, kun väki vähenee ja velvoitteet pysyvät samanlaisina, Castrén kertoo.

Kolmen seurakunnan yhteistyömahdollisuuksia pohdittiin jo lokakuussa Puumalan, Juvan ja Sulkavan seurakuntien kirkkoneuvostojen yhteisessä kokouksessa. Lääninrovasti Mikko Lappalaisen tekemässä nopeassa selvityksessä kävi Castrénin mukaan ilmi, että kirkkoneuvostojen asenne yhteistyön selvittämiseen oli myönteinen.

Yhteistyö tai yhdistyminen voisi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi seurakuntien virkojen yhdistämistä ja hallinnon keskittämistä yhteen paikkaan.

Selvityksiin ryhtyminen vaatii Puumalan seurakunnan osalta vielä kirkkovaltuuston hyväksynnän. Valtuusto kokoontuu seuraavan kerran 21. marraskuuta.

Juttua korjattu 8.11. klo 13.24: Korjattu Mikko Lappalaisen titteli tuomiorovastista lääninrovastiksi. Korjattu myös kohtaa, jossa puhutaan kirkkoneuvostojen lokakuisesta kokouksesta: kokouksessa ei pohdittu seurakuntien yhdistymistä, vaan yhteistyömahdollisuuksia. Jutussa myös kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Mikko Lappalaisen tekemässä selvityksessä olisi Castrénin mukaan käynyt ilmi, että kirkkoneuvostojen asenne seurakuntien yhdistymiseen olisi myönteinen. Todellisuudessa kyse oli asenteesta yhteistyön selvittämiseen.