Monsteritraktorit vetävät taas kilpaa Rantasalmella välivuoden jälkeen

Vaikka kyse on ankarasta kilpailusta, silti Savon hitain traktorin peruutuskilpailu sisältää myös aimo annoksen huumoria. Rantasalmella taas lupsakka perhetapahtuma ensi sunnuntaina moottoriradalla. Paikalle odotetaan jopa paria tuhatta katsojaa.

Soila Puurtinen

Kolme vuotta sitten vietiin kaasu pohjassa muun muassa hiekkakuormaa Rantasalmella.
Kolme vuotta sitten vietiin kaasu pohjassa muun muassa hiekkakuormaa Rantasalmella.

Välivuoden jälkeen Rantasalmella järjestetään jälleen sunnuntaina 21. heinäkuuta kello 11 alkaen Rantasalmen moottoriradalla Traktorit vedossa –tapahtuma.

Tämä, nyt jo 18. kertaa järjestettävä koko perheen lupsakka tapahtuma on saanut vuosittain reilut pari tuhatta ihmistä nousemaan noin 21 hehtaarin laajuisen moottoriradan mäelle. Voidaankin kiistatta todeta, että tähän elokuisten Lipposmarkkinoiden jälkeen paikkakunnan toiseksi suurimpaan kärkitapahtumaan liittyvät traktorit vetävät paitsi kärryjä, myös yleisöä.

Päivän runko on pidetty samana alusta lähtien. Eri luokkiin jaetut perus- ja myös viritetyt traktorit vetävät lastattuja peräkärryjä muutaman sadan metrin matkan lähtölipulta ylös mäellä sijaitsevalle maalilinjalle ja tulosluettelo määräytyy aikojen perusteella. Nyt kolmatta kertaa ovat voimassa uudistetut säännöt, ettei luokkajako määräydy sen enempää vetovehkeen iän kuin hevostoimienkaan mukaan vaan perusteena on moottorin kuutiotilavuus.

Petri Vanhanen

Tranktoreiden tapahtumassa kesällä 2013 oli tämän näköisiä voimapesiä. Zetoreita nämä kaikki.
Tranktoreiden tapahtumassa kesällä 2013 oli tämän näköisiä voimapesiä. Zetoreita nämä kaikki.

Vaikka kyse on ankarasta kilpailusta, silti Savon hitain traktorin peruutuskilpailu sisältää myös aimo annoksen huumoria. Tässä lajissa traktorilla luonnollisesti pakitetaan ja voittaja on se, kuka pitää traktorin koko ajan liikkeessä mutta viipyy kisamatkalla pisimpään.

Päivän perinteisinä aikuislajeina jatkaa myös mm. voimia ja tekniikkaa testaava voimanainen ja –mies –kilpailu jossa kilpailija vetää traktoria tietyn matkan.

Osanottajamäärältään suosituin kilpailu on aina ollut ja kaiken todennäköisyyden mukaan on nytkin lasten oma polkutraktorikilpailu. Jos aikuisten kisoista peritään joku nimellinen osanottomaksu, perheen pienimmät saavat kisata ilmaiseksi ja jokainen - sijoituksesta riippumatta - myös palkitaan. Katsastuskatokseen piirretyn pujotteluradan on kierrellyt päivän aikana parhaimmillaan reilut 300 lasta. Miten nyt, se riippuu pitkälti myös tapahtumapäivän säästä.

Petri Vanhanen

Kyllä liikkuu. Kesällä 2013 vedettin vauhdilla.
Kyllä liikkuu. Kesällä 2013 vedettin vauhdilla.

Uutuutena tapahtumaan saapuu stuntrider Aapo Viholainen, joka esittelee moottoriradan asfalttiosuudella tähän käyttöön erityisesti rakennetulla 600-kuutioisella moottoripyörällään uskomattomia temppuja.

Päivän muista anneista mainittakoon muun muassa maksuttomat matkailunautinnot heinillä pehmustetussa ja säksättävän Zetorin vetämässä kärryssä. Lisäksi alueella on mm. rallisimulaattori, näytteilleasettajia sekä perheen pienimmille pomppulinna.

Tapahtumaan on perinteisesti edelleen vapaa pääsy. Järjestäjä peittää kulujaan aikuisten kilpailuiden osanottomaksuilla, mainioiden puffettien myynneillä sekä autojen parkkimaksuilla. Viimeksi mainituilla pääsee myös osallistumaan arvontaan.

Soila Puurtinen

Kesällä 2016 tarjottiin kyytiä myös yleisölle, jota odotellaan tälläkin kertaa runsaasti Rantasalmelle.
Kesällä 2016 tarjottiin kyytiä myös yleisölle, jota odotellaan tälläkin kertaa runsaasti Rantasalmelle.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset