Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.): Kesän kulttuuritapahtumissakin saa olla katsojia yli 50, kunhan on vähemmän kuin 500

Kososen mukaan sekä urheilu- että kulttuuritapahtumissa saa 50 katsojan rajan ylittää, jos hygienia ja turvavälit ovat kunnossa. Aluehallintovirastot antavat lähiaikoina yksityiskohtaisemmat ohjeet

Soila Puurtinen

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mukaan myös kulttuuritapahtumissa saa olla yleisöä yli 50 ihmisen verran, kunhan yleisömäärä jää alle viidensadan.
Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mukaan myös kulttuuritapahtumissa saa olla yleisöä yli 50 ihmisen verran, kunhan yleisömäärä jää alle viidensadan.

Myös kulttuuritapahtumien yleisössä voi kesäkuun alusta alkaen olla enemmän ihmisiä kuin 50 mutta vähemmän kuin 500, kertoi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) Itä-Savolle keskiviikkona sähköpostitse.

Maan hallitus ilmoitti maanantaina, että kokoontumisrajoitusten säätelemä enimmäishenkilömäärä nousee kesäkuun alussa kymmenestä ihmisestä 50 ihmiseen. Samalla hallitus linjasi, että "urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1. kesäkuuta alkaen erityisjärjestelyin".

Kosonen kertoi tiistaina Ylen ja Helsingin Sanomien urheilutoimitusten haastatteluissa urheilukilpailujen erityisjärjestelyjen tarkoittavan sitä, että yleisötapahtumissa voi olla paikalla enemmän kuin 50 ihmistä, jos tapahtuma järjestetään niin, että osallistujat voivat ylläpitää hygieniaa ja riittäviä turvavälejä.

Keskiviikkona Kosonen vahvisti Itä-Savolle, että sama ohjeistus pätee myös kulttuuritapahtumiin.

Kososen mukaan tilaisuuksissa on pidettävä huolta siitä, ettei niissä synny liian tiiviitä ihmisjoukkoja esimerkiksi jonoissa lippuluukulle ja myyntipisteisiin.

Aluehallintoviranomaiset ohjeistavat Kososen mukaan erityisjärjestelyistä tarkemmin. Kosonen ei ota kantaa esimerkiksi kysymykseen siitä, voisiko erityisjärjestelyihin kuulua esimerkiksi se, että vain puolet katsomopaikoista saisi myydä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) väläytti maanantain tiedotustilaisuudessa, että joka toisen asiakaspaikan täyttäminen saattaisi olla yksi ravintoloitten avaamiseen liittyvistä erityisjärjestelyistä.

Kososen mukaan yli 50 mutta alle 500 katsojaa voi olla kulttuuri- ja urheilutapahtumissa sekä sisätiloissa että ulkotiloissa.

Mäntyharjussa sijaitsevan Taidekeskus Salmelan kesään tuore linjaus saattaa vaikuttaa. Salmela on ehtinyt perua kaikki kesän konserttinsa, mutta Kososen linjausten perusteella toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala arveli Länsi-Savon haastattelussa, että muutaman konsertin voisi sittenkin pitää.