Kuolleita norppia löytynyt tavanomainen määrä — havainnoista tulee aina ilmoittaa

Pesintäolosuhteet olivat edellistä talvea paremmat. Silloin pesään kuolleita kuutteja löydettiin enemmän.

Risto Eronen

Arkistokuva. Kuvan norppa ei liity juttuun.
Arkistokuva. Kuvan norppa ei liity juttuun.

Talven aikana kuolleita saimaannorppia on ilmaantunut rannoille kevään mittaan. Yksin tämän viikon aikana havaintoja on tehty neljästä norpparuumiista.

— Vedet lämpiävät, ja ihmiset lähtevät mökeille vesien äärelle. Suurin osa havainnoista tuleekin mökkiläisiltä, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Kun näkee kuolleen norpan rannassa, ensimmäisenä täytyy varmistaa ettei se mene aaltojen mukana. Tarvittaessa norppa tulee vetäistä kuivalle maalle. — Jouni Koskela

Havainnot kuolleista saimaannorpista tulee aina ilmoittaa välittömästi paikalliselle poliisille tai Metsähallitukseen, sillä lajin suojelun kannalta on tärkeää saada kaikki kuolleet yksilöt tutkittaviksi.

— Kun näkee kuolleen norpan rannassa, ensimmäisenä täytyy varmistaa ettei se mene aaltojen mukana. Tarvittaessa norppa tulee vetäistä kuivalle maalle, Koskela ohjeistaa.

Tutkituista ruhoista selvitetään muun muassa yksilön ikä ja sukupuoli sekä otetaan kudosnäytteitä. Useimmiten selviää kuolinsyykin, mikä on erittäin tärkeä tieto suojelutyölle.

— Kun norppa on aivan mädäntynyt, otetaan talteen vain kallo ja uroksen tapauksessa myös siitinluu.

Tutkimuskelpoiset ruhot puolestaan laitetaan aluksi Metsähallituksen pakastimeen. Sieltä ne lähetetään Ouluun, jossa ruumiinavaukset suorittavat Eviran eläinlääkärit.

Koskelan mukaan kuolleita norppia on löytynyt tänä keväänä tavanomainen määrä. Kuolemat jaotellaan kolmeen kategoriaan; pesään kuolleet kuutit, kalanpyydyksiin kuolleet ja muista syistä kuolleet.

— Pesään kuolleita kuutteja löytyi toukokuun puoliväliin mennessä yhdeksän. Pesintäolosuhteet olivat viime talvena paremmat kuin edellisenä talvena, jolloin pesään kuolleita kuutteja löydettiin neljätoista, Koskela valaisee.

Kalanpyydyksiin kuolleita norppia on löytynyt yksi, tammikuussa verkkoon jäänyt yksilö. Muista syistä kuolleita norppia on tilastoitu seitsemän tapauksen verran.

— Näistä viisi olivat niin mädäntyneitä, ettei kuolinsyytä voida määritellä.
Nyt eletään myös aikaa, jolloin kuutit ovat erityisen suuressa vaarassa jäädä kalanpyydyksiin. Tästä syystä Metsähallituksen kalastuksenvalvojat partioivat Saimaalla valvomassa kalastuslain ja saimaannorppa-alueiden kalastusrajoitusten noudattamista.

Kuolleesta norpasta tulee ilmoittaa välittömästi puhelimitse paikalliselle poliisille tai Metsähallitukseen. Metsähallituksen puhelinnumero on 0206 39 5000.