Gometal Juvalla aloitti sairaalakäyttöön tarkoitettujen kasvomaskien valmistuksen – "Kauppaa odotetaan syntyvän, vaikka Kiinan hinnoille ei pärjäisi"

Lomautetut työntekijät ovat palanneet, ja lisäksi yritys on palkannut kaksi uutta työntekijää.

Gometalin toimitusjohtaja Minna Turtiainen kertoo, että asiakkaat ovat julkisen puolen toimijoita. Kuvassa vasemmalla kansanedustaja Ano Turtiainen (ps.).
Gometalin toimitusjohtaja Minna Turtiainen kertoo, että asiakkaat ovat julkisen puolen toimijoita. Kuvassa vasemmalla kansanedustaja Ano Turtiainen (ps.).

Juvalainen ompelualan yritys Gometal Oy on aloittanut sairaalakäyttöön tarkoitettujen kirurgisten suu- ja nenäsuojaimien valmistuksen.

Aikaisemmin yritys on valmistanut kankaisia kasvomaskeja ja sairaalakäyttöön soveltuvia suojatakkeja.

Yrittäjä Minna Turtiainen kertoo yrityksen hiljattain saaneen Saksasta jo maaliskuussa tilatut, valmistamiselle keskeiset materiaalit.

– Niistä suunnittelemalla, leikkaamalla ja ompelemalla teimme suojaimia, joilla VTT:n testeissä on saavutettu hyvät suojaustulokset. Tuote lähtee vielä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle tarkastettavaksi, ja sitten sillä voidaan tehdä kauppaa, sanoo Turtiainen.

Kankaisia maskeja ja suojatakkeja yritys on jo myynyt. Turtiainen kertoo, että asiakkaat ovat julkisen puolen toimijoita kuten sairaanhoitopiirejä.

Tuotantosuunta muuttui

Kirurgisten suojaimien valmistaminen vaatii huolellista suunnittelua muun muassa materiaalikerrosten ompelemisessa ja liittämisessä. Turtiainen sanoo suojavarusteissa käytettävän materiaalin olevan huippulaatua, ja se luokitellaan terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön soveltuvaksi.

– Valmistamisessa pitää pystyä myös tehokkuuteen, jotta tuote pysyy kilpailukykyisenä.

– Kiinan hinnoille ei välttämättä pärjää, mutta toisaalta sieltä tuotteet voivat loppua, ja sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut tekemään tilauksia myös Suomesta.

Gometal Oy

Juvalla valmistetaan sairaalakäyttöön tarkoitettuja kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia.
Juvalla valmistetaan sairaalakäyttöön tarkoitettuja kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia.

Tuotantosuunnan kääntäminen on yritykselle riski, mutta Turtiainen uskoo julkisella puolella kysyntää ja suojaamisen tarvetta olevan. Koronan toisen aallon tuleminen voi kasvattaa kysyntää.

– Gometalin tuotteet myytiin ennen korona-aikaa pääosin Yhdysvaltoihin, ja kauppa pysähtyi kokonaan.

– Lomautetut työntekijät on nyt työllistetty jälleen, ja lisäksi palkkalistoilla on kaksi uutta työntekijää eli yhteensä viisi minun lisäksi.