Katolta liukuun lähtenyt lumi vyöryi ihmisen päälle Taipalsaarella — Hautautui kokonaan lumeen, talon toinen asukas kuuli mutinaa kasan alta

Henkilö oli kävellyt räystään alla sattumalta. Hän ei ollut menossa tai tulossa tiputtamaan lumia katolta. Facebookin Savonlinnan Puskaradiossa kerrottiin perjantaina läheltä piti tilanteista. Tarkkana kannattaa olla.

Soila Puurtinen

Kattojen lumikuormat tulevat nyt alas vauhdilla. Arkistokuva ei liity jutun tapaukseen.
Kattojen lumikuormat tulevat nyt alas vauhdilla. Arkistokuva ei liity jutun tapaukseen.

Taipalsaarella sattui harvinainen onnettomuus, kun omakotitalon katolta putosi lumikuorma ihmisen päälle lauantaina aamupäivällä. Lunta oli niin paljon, että hän hautautui kokonaan lumen alle.

Paloesimies Riku Pötry Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että lunta tuli maahan koko katon lappeelta noin 2,5—3 metrin korkeudesta.

Henkilö oli kävellyt räystään alla sattumalta. Hän ei ollut menossa tai tulossa tiputtamaan lumia katolta.

Toinen talossa asunut henkilö oli huomannut, ettei toista näy missään ja oli kuullut mutinaa lumen alta. Hän teki hälytyksen kello 10.48 aikaan Taipalsaaren Märkälään.

Paikalla kävivät Taipalsaaren ja Lappeenrannan Armilan yksiköt. Pötryn mukaan lunta oli niin paljon, että sitä riitti kahdelle yksilölle lapioitavaksi, kun he kaivoivat lunta ja pelastivat ihmistä lumen alta.

Tajuissaan koko ajan

Ensihoito vei lumen alle jääneen ambulanssilla tarkastukseen. Hän oli tajuissaan koko ajan.

Vielä ei ole tietoa, kuinka kauan ihminen oli lumen alla. Hänen jalkansa jäivät pahemmin lumikasan alle, ja ylävartalon päälle tuli vähemmän lunta.

Pötry ei arvioinut katon alas romahtaneen lumen kuutiomäärää, mutta sanoo, että sitä oli paljon.

Hän on ollut pelastuslaitoksella töissä yli kymmenen vuoden ajan eikä sinä aikana ole vastaavaa onnettomuutta sattunut.

Savonlinnan seudulla
on nyt syytä olla tarkkana

Savonlinnan seudullakin on nyt syytä olla tarkkana. Suojasää tuo suurta lumikuormaa alas vauhdilla katoilta.

Sopivasti jos kohdalle osuu, voi käydä huonosti. Facebookin Savonlinnan Puskaradiossa perjantaina Mari Ovaska kertoi läheltä piti tilanteesta, kun Terveystalon katolta putosi satoja kiloja lunta nenän eteen.

Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, mutta vilkas keskusteli asiasta virisi. Puskaradio on suljettu ryhmä, johon voi liittyä kuka vain.

Tiina Knaappila
Ossi Tynkkynen