Sairaanhoitopiirin eläinlääkäri ottaa kantaa kuumaan kysymykseen: Saaliskalat on lopetettava heti

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin eläinlääkäri Tinja Toikka pitää riittämättömänä vapaa-ajan kalastajien liiton kilpailusääntöä, jonka mukaan saaliiksi saatu kala ”suositellaan lopetettavaksi välittömästi”

Tuija Pauhu

Saaliskalojen kohtelusta käydään kovaa keskustelua. Virallisia kilpailusääntöjä jopa muutettiin vuodeksi sen jälkeen, kun Rantasalmen SM-pilkeistä oli tehty rikosilmoitus.
Saaliskalojen kohtelusta käydään kovaa keskustelua. Virallisia kilpailusääntöjä jopa muutettiin vuodeksi sen jälkeen, kun Rantasalmen SM-pilkeistä oli tehty rikosilmoitus.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin eläinlääkäri Tinja Toikka ottaa sairaanhoitopiirin julkaisemassa tiedotteessa kantaa saaliskalojen kohteluun.

Toikka toteaa, että vapaa-ajan kalastuksessa yksittäisiä kaloja pyydettäessä kalojen lopettamatta jättäminen on eläinsuojelulain vastaista.

Tiedotteen mukaan Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön kilpailusääntöjen ohje ”saaliiksi saatu kala suositellaan lopetettavaksi välittömästi ennen talteenottoa” on riittämätön, sillä eläinsuojelulain mukaan kalat täytyy lopettaa.

— Sääntöjen tulisi vaatia eikä vain suositella lainsäädännön noudattamista, Toikka toteaa tiedotteessa.

Sosterin tiedotteessa vaaditaan, että kalastusseurojen johdon ja kalastuskilpailujen järjestäjien tulisi ohjeistaa kalastajat lopettamaan saaliskalat asianmukaisesti.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri toimii Savonlinnan seudulla.

Kysymys on harrastajien keskuudessa kuuma — Sääntöjä on välillä muutettukin

Saaliskalojen kohtelu on kalastusta harrastavien keskuudessa kuuma kysymys.

Esimerkiksi SM-pilkin sääntöjä muutettiin vuonna 2018 siten, että saaliskalat edellytetään lopetettavaksi välittömästi. Sitä ennen säännöissä luki, että kalat suositellaan lopetettavaksi välittömästi. Vuonna 2019 säännöissä palattiin entiseen, suosittelevaan muotoon.

SM-Lohipilkissä vaatimuksena on nykyisinkin saaliskalan välitön tainnuttaminen.

Vuoden 2018 sääntömuutoksen taustalla oli muun muassa Rantasalmen SM-pilkeistä tehty rikosilmoitus, jossa kyse oli nimenomaan saaliskalojen lopettamisesta ja eläisuojelulaista.

Nykyisten tutkimusten mukaan kalat pystyvät kokemaan kipua ja tuskaa, kuten nisäkkäät ja linnutkin

Sairaanhoitopiiri Sosterin tiedotteessa todetaan, että nykyisten tutkimusten mukaan kalat pystyvät kokemaan kipua ja tuskaa, kuten nisäkkäät ja linnutkin.

— Eläinsuojelulain mukaan eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua ja kärsimystä. Tukehtumisen tunne aiheuttaa kaloille kärsimystä, joten saaliskalat tulee lopettaa välittömästi pyynnin tai sumpusta nostamisen jälkeen aina, kun se on mahdollista, Sosterin tiedotteessa todetaan.

Saaliskalojen lopettaminen ei olennaisesti hidasta kalastusta

Sosterin tiedotteessa todetaan, että kun tekniikkaa harjoittelee, saaliskalojen tappaminen ei tuo juuri lisävaivaa tai olennaisesti hidasta kalastusta.

— Suuret on helppo lopettaa esimerkiksi niin, että tainnuttaa ne iskulla päähän, jonka jälkeen lasketaan veret. Pienet kalat voi lopettaa suoraan murtamalla niskan käsin tai leikkaamalla sen puukolla tai saksilla, eläinlääkäri Tinja Toikka toteaa.

Lisätty tieto, että tiedotteessa puhutaan vapaa-ajankalastuksesta, jossa pyydetään yksittäisiä kaloja.

Uusimmat uutiset