Työpaikan saamisessa auttaa varmasti oikeanlainen asenne — Savonlinnan rekrytapahtumassa DuuniPörssissä käynyt Leo Moilanen hakee työpaikkaa hymyssä suin

Savonlinnalainen abiturientti Venla Siekkinen katsoo avoimesti eri alojen kesätöiden perään. Muutamat työnantajat ottivat Siekkisen yhteystiedot jo talteen. Toivottavasti nyt tärppäisi.

Soila Puurtinen

Lyseon lukion abiturientti Venla Siekkinen kävi etsimässä kesätöitä DuuniPörssi-tapahtumassa. – Hoitoalan työt minua kiinnostavat, mutta olen kyllä hyvin avoin ottamaan vastaan kaikenlaisia muitakin töitä, Siekkinen kertoo.
Lyseon lukion abiturientti Venla Siekkinen kävi etsimässä kesätöitä DuuniPörssi-tapahtumassa. – Hoitoalan työt minua kiinnostavat, mutta olen kyllä hyvin avoin ottamaan vastaan kaikenlaisia muitakin töitä, Siekkinen kertoo.

Savonlinnan seudun suurin rekrytointitapahtuma DuuniPörssi järjestettiin taas lauantaina Savonlinnassa.

Ravintolakoulu Paviljongilla ravintola-alaa opiskeleva savonlinnalainen Leo Moilanen (16) lähti DuuniPörssiin etsimään, kuinkas muuten, kuin oman alansa työpaikkaa. Moilanen opiskelee tarjoilijaksi ensimmäistä vuotta.

— Työpaikasta olisi sekin hyöty, että työssäolojaksot tuovat lisäpisteitä aina myös opiskeluun. Ja tietysti kokemus erilaisista alan työpaikoista kiinnostaa minua jo tässä vaiheessa opiskeluja.

Ensisijaisesti Moilanen kävi DuuniPörssissä kuulostelemassa mahdollisuuksiaan saada työpaikka tulevaksi kesäksi.
— Toiveena tietysti on, että kesätyö voisi jatkua samassa työpaikassa myöhemmin vakituisimmissa merkeissä.

Moilanen pääsi opiskelemaan Paviljonkiin heti peruskoulun jälkeen. Hän toki tietää, että Savonlinnassa on ravintola- ja majoitusalalla kesätyöpaikkoja runsaasti.

— Oma asenteeni lähtee siitä, että minähän teen kaikkia töitä, joita työpaikalla käsketään tekemään.

— Asenne työnhaussa ratkaisee paljon. Kun on suu hymyssä valmis tekemään kaikenlaisia töitä, niin kyllä se työpaikka löytyy meille nuorillekin, Leo sanoo.
Hän on suunnittelut jatkavansa opiskelujaan baarimestariksi tarjoilijan opintojen jälkeen.

— Peruskoulussa tämä ala ei ollut erityisesti mielessä. Kun sitten pääsin opiskelemaan Paviljongille, niin huomasin, että tykkään kovasti tämän alan töistä.

Savonlinnalainen abiturientti Venla Siekkinen (18) lähti DuuniPörssiin etsimään myös kesätöitä. Venlaa kiinnostaa erityisesti hoitoala.

— Toki on sanottava, että pohdin monia muitakin aloja vielä hyvin avoimin mielin. Mitään lukkoon lyötyjä tulevaisuuden suunnitelmia minulla ei ole tässä vaiheessa.

— Kesätöitä voisin ottaa vastaan hyvin moneltakin alalta, koska kokemus erilaisista työpaikoista voisi antaa apuja ja vinkkejä jatko-opintojen suunnitteluun. Kaikkein mieluiten menisin kuitenkin hoitoalan töihin. Tosin S-ryhmän kesätyöpaikkoja olen ehtinyt jo ennen tätä tapahtumaa hakeakin.

DuuniPörssin järjestelyjä Venla Siekkinen kuvaili onnistuneiksi.

— Täällä on kaikki esittelypaikat tosin hyvin esillä, ja työnantajat ovat olleet helposti lähestyttäviä. Muutama työnantaja on nyt ottanut minun tiedotkin jo talteen.

Kesätyöpaikkoihin ehtii vielä hyvin hakea

Lauantaisen DuuniPörssin vastuullinen järjestäjä, Savonlinnan kaupungin työllisyyskoordinaattori Päivi Kuusinen kertoi, että viime vuonna tapahtumassa oli paikalla 36 yritystä ja toimijaa. Tällä kertaa osallistujia saatiin paikalle yli 40.

— Siinäkin mielessä tilaisuus on jälleen kerran oikein onnistunut.

— Yritysten lisäksi paikalla on oppilaitoksia sekä joukko kolmannen sektorin toimijoita, jotka auttavat ihmisiä työllistymisessä.

Soila Puurtinen

DuuniPörssin vastuullinen järjestäjä, Savonlinnan kaupungin 
työllisyyskoordinaattori Päivi Kuusinen sanoi, että yrityksiä, 
oppilaitoksia ja kolmannen sektorin toimijoita oli tapahtumassa tänä 
vuonna jonkin verran enemmän kuin viime talvena.
DuuniPörssin vastuullinen järjestäjä, Savonlinnan kaupungin työllisyyskoordinaattori Päivi Kuusinen sanoi, että yrityksiä, oppilaitoksia ja kolmannen sektorin toimijoita oli tapahtumassa tänä vuonna jonkin verran enemmän kuin viime talvena.

Päivi Kuusisen mukaan tänä vuonna korostettiin sitä, ettei tapahtuma ole vain kesätyömarkkinoita varten, vaan työntekijöiden ja työantajien toivotaan keskustelevan kaikenlaisista, myös vakituisen työllistymisen mahdollisuuksista.

Savonlinnan seudulla haetaan Päivi Kuusisen mukaan tällä hetkellä varsin vilkkaasti työntekijöitä töihin.

Esimerkiksi metalliteollisuus tarvitsee työntekijöitä jatkuvasti. Myös metsäteollisuudessa on työpaikkoja tarjolla.

— Erityisesti ensi kesäksi Savonlinnan seudulle tarvitaan ammattitaitoisia kokkeja kesätöihin.

Soila Puurtinen

Toiminnallisen taiteen ystävät ry:n Pia Kerman ja Johanna Eränummi olivat rohkaisemassa DuuniPörssissä nuoria työnhakuun.
Toiminnallisen taiteen ystävät ry:n Pia Kerman ja Johanna Eränummi olivat rohkaisemassa DuuniPörssissä nuoria työnhakuun.

Savonlinnan seudun ravintola- ja majoitusalan kesätyöpaikkoihin ei ole Kuusisen mukaan myöhäistä pyrkiä. Itse asiassa haku kaikkiin kesätyöpaikkoihin pääsee vauhtiin kunnolla tässä vaiheessa.

— Toki työnantajat ovat ilmoitelleet kesän työpaikoista jo tammikuussakin, mutta monet yritykset käynnistelevät hakujaan juuri DuuniPörssissä, Kuusinen sanoo.
DuuniPörssin järjestivät yhteistyössä Savonlinnan kaupunki ja Etelä-Savon TE-toimisto.

Muun muassa metallialalla on ollut viime aikoina hyvä imu päällä

RTK-Henkilöstöpalvelu Oy:n avainasiakaspäällikkö Miitta Murtoperä sanoo, että Savonlinnan seudulla ja Itä-Suomessa muun muassa erilaiset metallialan yritykset ovat tätä nykyä vailla ammattitaitoisia työntekijöitä.

Tarjolla on monenlaisia töitä raskaasta koneistuksesta alkaen.

— Nykyisessä tilanteessa suosittelisin nuorten harkitsevan metallialaa yhtenä työllistymisen vaihtoehtona.

Soila Puurtinen


DuuniPörssi järjestettiin tällä kertaa Savonlinnan lyseon lukiolla. Väkeä oli paikalla paljon.
DuuniPörssi järjestettiin tällä kertaa Savonlinnan lyseon lukiolla. Väkeä oli paikalla paljon.

Murtoperä vihjaa niin ikään, että laskentatoimen ammattilaisille on työpaikkoja tarjolla enemmän kuin aikaisemmin.

— Töihin tarvitaan ihmisiä, joilla on hyvät taidot peruskirjanpidossa ja laskentatyössä.

Tarve johtuu siitä, että yritykset ovat ulkoistaneet paljon kirjanpitotöitään tilitoimistojen hoitoon.

— Työpaikkoja on avoinna sen vuoksi juuri tilitoimistoissa.

Nuoret saattavat Murtoperän mukaan ajatella, että erityisesti markkinoinnista tai viestinnän alalta työtä löytyisi helpommin.

— Näyttää kuitenkin siltä, että pulaa on nyt enemmänkin ammattitaitoista kirjanpitäjistä.