Sinua en unohda -hetket tuovat lohtua pyhäinpäivään Savonlinnan seudulla

Pyhäinpäivänä Savonlinnan seurakunnassa on tarjolla paljon tilaisuuksia, joissa voi muistella poisnukkuneita läheisiä ja menneitä sukupolvia.

Soila Puurtinen

Pyhäinpäivänä on tullut tavaksi viedä kynttilöitä poisnukkuneiden läheisten haudoille.
Pyhäinpäivänä on tullut tavaksi viedä kynttilöitä poisnukkuneiden läheisten haudoille.

Lauantaina 2. marraskuuta vietetään pyhäinpäivää. Pyhäinpäivä on meillä Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin muistetaan poisnukkuneita läheisiä ja menneitä sukupolvia.

Savonlinnan seurakunnassa on tarjolla paljon ohjelmaa pyhäinpäiväksi. Kirkoissa pidetään jumalanpalvelukset kaikilla paikkakunnilla, ja tilaisuuksissa luetaan vuoden aikana poisnukkuneiden seurakunnan jäsenten nimet. Enonkoskella järjestetään palveluksen jälkeen pyhäinpäivätilaisuus seurakuntatalossa, ja Savonrannalla on tarjolla kirkkokahvit.

Pääskylahden hautausmaalla on tarjolla lämmikkeeksi nokipannukahvit.

Suositut Sinua en unohda -hetket hautausmaiden siunauskappeleissa tuovat lohtua ja toivoa muistoja täynnä olevaan päivään. Pääskylahden hautausmaalla on ennen tilaisuuden alkua tarjolla lämmikkeeksi nokipannukahvit.

Pyhäinpäivä on Suomen kirkoissa viidenneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä jouluaaton, ensimmäisen adventtisunnuntain, ensimmäisen joulupäivän ja kiirastorstain jälkeen. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen.

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä.

Savonlinnan seurakunnan pyhäinpäivän ohjelma:

Enonkoski

Klo 10 Sanajumalanpalvelus kirkossa. Luetaan viimeisen vuoden aikana kuolleiden nimet. Palveluksen jälkeen pyhäinpäivätilaisuus seurakuntatalossa.
Su 3.11. Ei messua.

Kerimäki

Klo 10 Messu talvikirkossa. Vuoden aikana lepoon siunattujen muistaminen.
Klo 11.30 Sinua en unohda -hetki, seurakuntakoti. Lohdun ja toivon sanomaa laulujen, runojen ja puheiden kautta. Tilaisuuteen kutsutaan erityisesti kuluneen vuoden aikana läheisensä menettäneitä. Kahvit.

Punkaharju

Klo 18 Pyhäinpäivän iltakirkko kirkossa. Hiljennymme muistelemaan vuoden aikana kuolleita rakkaitamme.

Rantasalmi

Klo 18 Pyhäinpäivän iltakirkko kirkossa. Tilaisuudessa luetaan vuoden aikana poisnukkuneiden seurakunnan jäsenten nimet ja sytytetään muistokynttilä läheiselle. Lopuksi syttyy yhteinen kynttilä myös muille Rantasalmella siunatuille.

Savonlinna

Klo 10 Messu Tuomiokirkossa.

Klo 11.30 alkaen Nokipannukahvit Pääskylahden hautausmaalla.

Klo 13 Sinua en unohda -hetki, Pääskylahden kappeli. Mukana kanttori Minna Malinen ja pastori Kaisa Oittinen.

Klo 13 Sinua en unohda -hetki, Ahvensalmen hautausmaa. Mukana kanttori Minna Raassina ja kappalainen Jaana Paju.

Klo 14.30 Sinua en unohda -hetki, Varparannan hautausmaa. Mukana kanttori Minna Raassina ja kappalainen Jaana Paju.

Klo 15 Sinua en unohda -hetki, Talvisalon kappeli. Mukana kanttori Minna Malinen ja pastori Tero Tyni.

Klo 18 Sinua en unohda -iltamusiikki Tuomiokirkossa. Tilaisuudessa luetaan vuoden aikana poisnukkuneiden tuomiokirkkoseurakunnan jäsenten nimet. Mukana kanttori Katariina Kokkonen ja pastori Johanna Tykkyläinen.

Savonranta

Klo 10 Pyhäinpäivän kirkko kirkossa. Luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet ja sytytetään kynttilät. Kirkkokahvit seurakuntakodilla.

Uusimmat uutiset