Taiteilija Riitta Heiskanen tutkii luontoa ja tiloja valokuvien avulla – Näyttely Rantasalmen kotimuseossa on esillä läpi kesän

Riitta Heiskanen tekee tilataidetta valokuvaamalla kotipaikkansa salmea ja sen luontoa.

Kaisla Nisonen

Riitta Heiskaselle luonto on läheinen ja inspiroiva paikka.
Riitta Heiskaselle luonto on läheinen ja inspiroiva paikka.

Taiteilija Riitta Heiskasen valokuvanäyttelyssä Teemana tila on esillä isokokoisia ja värikkäitä valokuvia, joita Heiskanen on ottanut kotiympäristöstään Poronsalmelta. Näyttely on esillä Rantasalmen kotimuseossa.

Näyttelyn valokuvat ovat kymmenen vuoden ajalta. Heiskanen kertoo valinneensa näyttelyyn kuvia, jotka ovat räväkkiä jopa hänen omasta mielestään. Valokuvissa kuvataan samaa ympäristöä eri paikoista ja eri vuodenaikoina.

Heiskanen haluaa tuoda kuvillaan esiin ympäristön eri tunnelmia.

– Tutkin valokuvissa lahtea ja sen kahta salmea. Kuvissa on paljon symboliikkaa ja toivon, että ne herättävät katsojissa ajatuksia: tuntuuko se kutsuvalta vai jopa pelottavalta?

Riitta Heiskanen

Teos vuodelta 2018.
Teos vuodelta 2018.

Näyttelyssä on esillä 11 taideteosta. Koronan takia näyttely järjestettiin pienimuotoisemmin kuin alkuperäisenä suunnitelmana oli.

– Ajatuksena oli, että maalaan myös maisemia, niin että näyttelyssä voisi vertailla tapaani maalata ja valokuvata. Riittävän suuria näyttelytiloja ei kuitenkaan ollut saatavila, joten maalauksia eikä kaikkia valokuviakaan mahtunut mukaan. Ehkä ensi vuonna sitten, Heiskanen toteaa.

Heiskasen mukaan Rantasalmen näyttely on houkutellut paljon kävijöitä ja siitä on pidetty. Heiskanen kuuluu myös Savonlinnan Fotokerhoon ja hän on ollut mukana tekemässä Riihisaaren museossa esillä olevaa Järvie-näyttelyä.

Luonnon muokkaaminen tilataiteen nimissä ei tuntunut hyvältä

Valokuvissa ei tarvitse rikkoa luontoa luodakseen taidetta. — Riitta Heiskanen

Heiskanen innostui tilataiteesta 80-luvulla, jolloin se vakiintui osaksi suomalaista nykytaidetta. Tilataide on tiettyyn ympäristöön tehtyä taidetta, joka tehdään tilan ehdoilla ja johon katsoja usein pääsee sisälle tarkastelemaan sitä.

Alussa Heiskanen toteutti joitakin tilataideteoksia, mutta myöhemmin hänen suhtautumisensa luonnon muokkaamiseen muuttui.

– Silloin mietin, miten saisin siirrettyä kiviä ja maita ja käänneltyä maastoa niin, että saisin tehtyä taideteoksen, vaikka jonkin eläimen siluetin. Onneksi sellaiseen ei ollut silloin resursseja. Myöhemmin ymmärsin, että minun tilateoksiani ovat nämä valokuvat. Valokuvissa ei tarvitse rikkoa luontoa luodakseen taidetta, Heiskanen pohtii.

Riitta Heiskanen

Teos vuodelta 2015.
Teos vuodelta 2015.

Heiskanen kertoo olevansa sielultaan luonnonsuojelija. Hän on elänyt lapsuutensa Rantasalmella luonnon ympäröimänä.

– Olen tottunut katselemaan luontoa läheltä. Kotona ei juuri ollut leikkikavereita, joten vietin paljon aikaa luonnossa tarkkaillen, Heiskanen toteaa.

Heiskanen opiskeli Helsingissä ja asui siellä 25 vuotta. Luonnonläheiselle Heiskaselle tuli kuitenkin Helsingissä ollessaan vahva kaipuu luontoon, joten hän palasi takaisin Rantasalmelle.

– Tuntui siltä, että kadotin luontosuhdettani. Nyt olen saanut sen takaisin, Heiskanen kertoo.

Riitta Heiskasen näyttely on auki tiistaista sunnuntaihin kello 11–17 Rantasalmen museossa osoitteessa Ohitustie 7. Näyttely on esillä 9. elokuuta asti.