Yhdistyksiltä kysytään käyttösitoumuksia Punkaharjun isolle liikuntasalille – Kumppanuuspöytäkierros päättyi Punkaharjulle

Kumppanuuspöytien puheenjohtajat päättävät torstaina, miten syksyn kokoontumisten terveisiä viedään eteenpäin.

Soila Puurtinen

Punkaharjun Pitäjäyhdistys tahtoisi järjestää Harjun Kesäraitin taas ensi kesänä.  Kuva on vuoden 2019 Kesäraitista.
Punkaharjun Pitäjäyhdistys tahtoisi järjestää Harjun Kesäraitin taas ensi kesänä. Kuva on vuoden 2019 Kesäraitista.

Savonlinnan kaupunki kysyy punkaharjulaisilta yhdistyksiltä halukkuutta sitoutua käyttämään koulun liikuntasalia, jos se rakennetaan noin 800 neliömetrin kokoiseksi. Kyselyt lähtevät yhdistyksille torstaina.

Kaupungin vapaa-aikapäällikkö Simo Räty ja kaupunginjohtaja Janne Laine kertoivat Punkaharjun kumppanuuspöydässä tiistaina, että periaate on sama kuin esimerkiksi Tanhuvaaran jalkapallohallia suunniteltaessa. Käyttösitoumuksilla varmistetaan, että kaupunki saa käyttökulut katettua.

Punkasalmen alakoulun nykyistä rakennusta on määrä remontoida ja laajentaa. Vuodesta 2023 alkaen siellä ovat sekä yläkoulu että alakoulu. Molempien koulujen nykyiset liikuntasalit poistuvat käytöstä.

Kaupunki ei ole vielä päättänyt, rakennetaanko Punkaharjulle iso sali vai noin 460 neliömetrin kokoinen sali.

Punkaharjun Pitäjäyhdistys pyytää kumppanuuspöydältä tälle vuodelle ja ensi vuodelle 400 euron omarahoitusosuutta Sorvaslahden kunnostukseen. Yhdistys uskoo saavansa ely-keskuksesta 70 prosenttia kokonaiskustannuksista eli 4 300 euroa. Sorvaslahden kunnostuksen seuraavat vaiheet olisivat hoitokalastus ja ruovikon niittäminen.

Pitäjänyhdistys haluaisi järjestää ensi kesänä Harjun Kesäraitin, jos tapahtumalle järjestyisi avustus. Yhdistys haluaisi tietää, mistä avustusta voisi hakea niin, että rahoitus olisi tämän vuoden aikana selvillä.

Yhdistyksen mukaan viime kesän tapahtuma ei peruuntunut pelkästään koronarajoitusten takia vaan myös siksi, että yhdistykselle luvattu elinkeinoavustus oli liian pieni.

– Miksi lippuja myyvät kaupalliset tapahtumat saavat suurimmat avustukset ja koko perheen ilmaisten tapahtumien järjestäjät saavat vain murusia, yhdistys kysyy.

Putikon kyläyhdistys teki aloitteita liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Kaupunginjohtaja Laine kertoi, että elinkeinotoimessa on valmisteltavana hanke, jonka tarkoituksena on hyödyntää Savonlinnan asemaa Suomen merkittävimpiin kuuluvana kakkosasumisen ja vapaa-ajan asumisen kaupunkina. Päätös hankkeen käynnistämisestä tehdään pian. Laineen mielestä hankkeeseen kannattaisi sisällyttää Punkaharjulla esitetyt ideat alueen markkinoimisesta vapaa-ajanasukkaille ja etätyötä tekeville.

Sumpunlahden kunnostus oli jälleen esillä kumppanuuspöydässä. Mahdollisesti kumppanuusrahoja haetaan Sumpunlahden laiturin uusimiseen sekä tulisijojen ja kattojen kunnostukseen.

Kumppanuuspöydät ovat lähidemokratian muoto, joka antaa asukkaille ja yhdistyksille mahdollisuuden tuoda aloitteitaan päätöksentekoon. Syksyn kumppanuuspöytäkierros päättyi Punkaharjulle. Syksyn kumppanuuspöydät pidettiin etäyhteydellä verkossa.

Kumppanuspöytien puheenjohtajat kokoontuvat jo torstaina. He käyvät läpi kaikissa viidessä pöydässä esitetyt aloitteet ja päättävät, mitkä niistä viedään kaupungin päätöksentekoon tai mihin myönnetään saman tien rahaa kumppanuuspöytien pienestä määrärahasta.

Puheenjohtajat vetävät myös yhteen Punkaharjun ja Kerimäen kumppanuuspöytien näkemykset monipalvelupisteiden aukioloaikojen suunnitellusta supistamisesta. Punkaharjulla asia ei noussut lainkaan keskusteluun. Kerimäellä aukioloaikojen supistamista vastustettiin.