Taavi-koira kuoli hirvenmetsästäjän harhaluotiin Virtasalmella — Käräjäoikeus tuomitsi ampujan sakkoihin metsästysrikoksesta

Oikeus ei nähnyt perusteita metsästyskiellon määräämiselle.

Villepetteri Hänninen

Virtasalmella metsästyksen yhteydessä ammuttu Taavi oli viisivuotias.
Virtasalmella metsästyksen yhteydessä ammuttu Taavi oli viisivuotias.

Pieksämäen Virtasalmella metsästyskoiran kuoliaaksi ampunut mies tuomittiin keskiviikkona Etelä-Savon käräjäoikeudessa metsästysrikoksesta sakkorangaistukseen.

Yli 70-vuotias mies tuomittiin 40 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan tekee 720 euroa.

Käräjäoikeus sen sijaan hylkäsi syyttäjän vaatimuksen miehen tuomitsemisesta metsästyskieltoon.

Oikeus ei nähnyt perusteita metsästyskiellon määräämiselle, koska mies on kokenut metsästäjä, joka ei ole koskaan muulloin aiheuttanut toimillaan vahinkoa metsästyksen yhteydessä. Hänellä ei myöskään ole minkäänlaista rikostaustaa.

Koira seurasi hirveä

Metsästyskoiran kuolemaan johtanut tapahtuma sattui lokakuussa 2017 Juvantiellä Pieksämäellä.

Hirvimetsällä ollut mies pyrki ampumaan hirveä, mutta osuikin hirveä seuranneeseen metsästyskoiraan. Osuman seurauksena koira kuoli.

Länsi-Savo haastatteli tapahtuman jälkeen viisivuotiaana kuolleen Taavi-koiran omistajaa, joka kuului samaan hirviporukkaan kuin ampuja.

Käräjäoikeuden mukaan mies tähtäsi keskellä Juvantietä ollutta hirveä ollessaan itse tien reunassa. Metsästyslain mukaan riistaeläintä ei saa ampua eläimen tai ampujan ollessa tiellä.

Kohteena ollut hirvi on lisäksi ampumahetkellä ollut alle 150 metrin päässä asumiskäytössä olevasta rakennuksesta. Metsästyslain mukaan eläintä ei saa ilman rakennuksen omistajan tai haltijan lupaa ampua alle 150 metrin etäisyydellä asumisrakennuksesta.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan tuomittu rikkoi törkeällä huolimattomuudellaan yleisen turvallisuuden vuoksi annettuja metsästystä koskevia kieltoja ja siten aiheutti vahinkoa toisen omaisuudelle.

Tuomittu myönsi syyllistyneensä metsästysrikokseen.

Käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen.