Sosteri ei ole tiedottanut viikonloppuna uusista tartunnoista – Mikkelissä paljastui useita tartuntoja sunnuntaina, lisää voi olla luvassa, kun oireisten altistuneiden testit valmistuvat

Hallitus kokoontuu maanantaina miettimään, pitäisikö koronaviruksen leviämisvaiheen rajoitustoimia olla myös niillä alueilla, jotka eivät nykyisten kriteerien mukaan ole leviämisvaiheessa.

Timo Seppäläinen

Sosteri ei ole tiedottanut uusista koronatartunnoista viikonloppuna. Arkistokuvassa koronatestauksen pääkallopaikan, infektioaseman ovi.
Sosteri ei ole tiedottanut uusista koronatartunnoista viikonloppuna. Arkistokuvassa koronatestauksen pääkallopaikan, infektioaseman ovi.

Sosterin alueella ei tiedotettu uusista koronatapauksista viikonloppuna.

Mikkelissä on löydetty viikonlopun aikana kolme uutta koronatartuntaa, joista kaksi löytyi koululaisilta tänään sunnuntaina. Essote päivittää oheiselle sivulle tilanteesta lisätietoa.

Tiedotteessa arvioidaan että sunnuntai-illan aikana voi ilmetä lisää tartuntoja, kun oireisten testattavien tulokset valmistuvat. Mikkelin lukion kahden opiskelijan positiivisen koronatestin tuloksen johdosta yksi ryhmä on asetettu karanteeniin.

Illalla Mikkelin kaupunki tiedotti, että lukioissa siirrytään tartuntojen vuoksi etäopetukseen.

Myös yhdellä Urpolan koulun oppilaalla on todettu koronavirustartunta. Essote kertoo ottavansa yhteyttä altistuneisiin. Lauantaina löytyi lisäksi yksi koululaistartuntoihin liittymätön tapaus.

Essoten tiedotteessa mainitaan, että yksi tartunnan saanut henkilö on käynyt Mikkelin Crossfitissä maanantaina 18.1. klo 16–17 ja tiistaina 19.1. klo 16–18.

– Pyydämme Mikkelin lukion opiskelijoita ja Urpolan koulun oppilaita ja Mikkelin Crossfitissä viime viikolla käyneitä sekä molempien koulujen henkilökuntaa seuraamaan omaa terveystilannettaan.

– On mahdollista, että tartuntaketjuista löytyy illan aikana uusi tapauksia oireisten tutkittujen joukosta. Tartuntojen takia Essote tulee asettamaan paljon henkilöitä karanteeniin. Johtuen karanteeniin asetettavien suuresta määrästä voi yhteydenotto tulla myöhään yölläkin, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Etelä-Karjalassa varmistui sunnuntaina yksi uusi koronatartunta Imatralla.

Siun Soten alueella Pohjois-Karjalassa oli jokunen tartunta, ja muun muassa sairaalapäivystys altistumispaikkana. Kesälahden tartuntaketjuista ei tiedotettu uutta.

Koko Suomen alueella raportoitiin sunnuntaina 246 uutta koronavirustartuntaa. Varmistettuja tartuntatapauksia on nyt yhteensä 42 580.

Missä vaiheessa leviämisvaiheen toimia pitäisi ottaa käyttöön?

Hallitus jatkaa maanantaina neuvotteluitaan koronatoimista. STT:n tietojen mukaan huomenna pohditaan ennen kaikkea sitä, missä vaiheessa leviämisvaiheen toimia pitäisi ottaa käyttöön. Hallitus miettii, pitäisikö koronaviruksen leviämisvaiheen rajoitustoimia olla myös niillä alueilla, jotka eivät nykyisten kriteerien mukaan ole leviämisvaiheessa.

Neuvottelut Säätytalolla Helsingissä alkavat STT:n tietojen mukaan näillä näkymin kello 11.30.

Hallituksen on tarkoitus päivittää hybridistrategiaansa, sillä sitä on tarkasteltava uudestaan koronavirusmuunnosten aiheuttamassa tilanteessa. Uudet muunnokset leviävät tiettävästi herkemmin kuin niin sanottu alkuperäinen virus.

Hallituksen hybridistrategia on toimintasuunnitelma, jolla ohjataan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita koronavirusepidemian hillinnässä.

Lasten ja nuorten harrastukset myös pöydällä

Nykyisten kriteerien mukaan epidemian leviämisvaiheessa alueellisten yleisötilaisuuksien osallistujamäärää voidaan rajoittaa kymmeneen henkilöön tai yleisötilaisuudet voidaan tarvittaessa myös kieltää.

Kunnat voivat antaa vastaavia suosituksia myös yksityistilaisuuksiin.

Ryhmäharrastukset suositellaan järjestettäviksi etämuotoisina tai tarvittaessa ne keskeytetään kokonaan. Lasten ja nuorten harrastuksissa suositellaan leviämisvaiheessakin käytettävän erityistä harkintaa. STT:n tietojen mukaan lasten ja nuorten harrastukset ja niitä koskevat rajoitukset ovat huomennakin pöydällä. Lasten harrastustoiminnan rajoitukset ovat herättäneet runsaasti keskustelua niiden sosiaalisten vaikutusten takia.

Karanteenin laiminlyönnistä seuraavia sanktioita käydään läpi

Hallitus kertoi perjantaina uusista rajoja koskevista rajoituksista. Sisärajan kautta saapuvassa työmatkaliikenteessä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen. Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona vuorokauden vaihtuessa. Päätös on voimassa 30 vuorokautta.

Tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että päätösten seurauksena rajoille tarvitaan satoja uusia testaajia ja satoja muita auttamaan käytännön järjestelyissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa, että koronatestejä ei pyrittäisi tekemään väkisin. Sen sijaan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön karanteeniin, jos tällä epäillään koronatartuntaa tai jos hän tulee maasta, jossa esiintyy muuntunutta viruskantaa.

Kiurun mukaan alkuviikosta on tarkasteltava myös sitä, joudutaanko karanteeniin liittyviä toimia tehostamaan niin, että sanktioita vielä käydään läpi.

Uutista päivitetty Mikkelin tartuntauutisilla kello 20.33.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut