Savonlinnaan aletaan etsiä museonjohtajaa — Sivistyslautakunta nimesi valintaa varten myös virkaa hakevien henkilöiden haastattelutyöryhmän

Savonlinna on hakenut jo aiemmin museotaan alueelliseksi vastuumuseoksi. Vastauksen tähän hakemukseen odotetaan saapuvan ensi syksynä.

Tuija Pauhu

Savonlinnan maakuntamuseoon haetaan uutta museonjohtajaa. Tavoite on, että uusi museonjohtaja voisi ryhtyä hoitamaan tehtäviään ensi elokuun alussa. Kuvassa viime kesänä avattua museon uutta perusnäyttelyä.
Savonlinnan maakuntamuseoon haetaan uutta museonjohtajaa. Tavoite on, että uusi museonjohtaja voisi ryhtyä hoitamaan tehtäviään ensi elokuun alussa. Kuvassa viime kesänä avattua museon uutta perusnäyttelyä.

Savonlinnan kaupunki alkaa hakea uutta museonjohtajaa Savonlinnan maakuntamuseoon. Maakuntamuseon nykyinen johtaja Mirjam Kosunen hoitaa virkaansa viimeistä kertaa lähestyvän toukokuun viimeinen päivä, minkä jälkeen hän jää eläkkeelle.

Sivistyslautakunta päätti laittaa nyt museonjohtajan viran hakuun. Samalla lautakunta nimesi henkilöt haastattelutyöryhmään uuden museonjohtajan valintaa silmällä pitäen.

Kaupunginhallitus myönsi virkaan täyttöluvan maaliskuussa. Virka pyritään täyttämään niin, että uusi museonjohtaja voisi aloittaa tehtävissään ensi elokuun alussa.

Lautakunta valitsi nelihenkisen haastattelutyöryhmän, johon kuuluvat vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen, kulttuurijohtaja Outi Rantasuo sekä lautakunnan jäsenistä Jonne Tynkkynen ja Merja Mustonen.

Edelleen lautakunta päätti, että maakuntamuseon arkeologitutkija Martti Koponen hoitaa suostumuksensa mukaisesti museonjohtajan avointa virkaa kesäkuun alusta alkaen sinne saakka, kunnes museonjohtajan virka on pysyvästi täytetty.

Mirjam Kosunen on ollut Savonlinnassa museonjohtajana 28 vuotta ja sitä ennen museoamanuenssina. Museon palveluksessa hänelle tuli viime tammikuussa täyteen 35 vuoden mittainen työura.

Savonlinnan kaupungin ylläpitämä Savonlinnan maakuntamuseo on toiminut Etelä-Savon maakuntamuseona vuodesta 1985 lähtien.

Valtionosuuden saamisen yksi edellytys on ollut, että maakuntamuseolla on sen toiminnasta vastaava päätoiminen museonjohtaja ja riittävä määrä museoalan koulutuksen saanutta henkilöstöä.

Uuden museolain ja uuden valtionosuusjärjestelmän on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alusta. Uudistuksen vuoksi museoiden ylläpitäjien on pitänyt hakea museonsa uudelleen valtionosuuden saajaksi.

Uudistuksessa alueelliset ja valtakunnalliset vastuumuseot ovat korvaamassa nykyisen maakunta- ja aluetaidemuseojärjestelmän samoin kuin valtakunnallisen erikoismuseojärjestelmän.

Savonlinnan kaupunki on jo hakenut Savonlinnan maakuntamuseota uudelleen valtionosuuden saajien joukkoon ja alueelliseksi vastuumuseoksi.
Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös valtionosuuksista ja alueellisista vastuumuseoista on odotettavissa ensi syksynä loka- marraskuussa.