Savonlinnassa poliisin ei ole tarvinnut puuttua nakuiluun, vaikka Helsingissä naiset osoittivat mieltään yläosattomissa

Mikä on sopivaa ja mikä ei? Paikalle hälytetty poliisi harkitsee aina tapauskohtaisesti, onko sukupuolisiveellisyyttä loukattu.

Timo Seppäläinen

Heikinpohjan uimarannalla Savonlinnassa oli tiistaina hiljaista. Paikalla ei ollut yläosallisia eikä -osattomia auringonpalvojia.

Vaikka viime viikon lopulla lämpötilat Savonlinnassakin nousivat reilusti yli hellerajan, ovat vaatteet pysyneet kohtalaisen hyvin kesänviettäjien päällä. Poliisille ei ole tullut ilmoituksia sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasta liian vähäisestä pukeutumisesta.

Helsingissä ryhmä naisia järjesti lauantaina Hietaniemen uimarannalla ”tissiflashmobin”, eli mielenosoituksen naisten ja miesten erilaisia pukeutumisvaatimuksia kohtaan. Vain bikinien alaosaan pukeutuneet naiset halusivat kyseenalaistaa käytännön, jossa miehet saavat kulkea ilman paitaa vaikka kaupungin kaduilla, kun taas naisten vastaavanlainen yläosattomuus tuo poliisit paikalle.

Poliisi voi harkintansa mukaan kirjoittaa sopimattomasta nakuilusta sakonkin.

Sen kummemmin Savonlinnassa kuin koko Itä-Suomessakaan ei vastaavia mielipiteenilmauksia ollut havaittavissa. Ei, vaikka sää olisi tempausta suosinut.

— Poliisin tietoon ei tullut yhtään tämäntyyppistä tehtävää viikonloppuna, komisario Tomi Roikonen Itä-Suomen poliisista vahvistaa.

Lämmin sää ja alkoholi vapauttavat estoista

Nakuiluun viittaavan käytöksen yhteydessä poliisi soveltaa lakia sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta sekä järjestyslakia. Laki ei varsinaisesti kiellä alastomuutta julkisella paikalla, mutta jos se herättää muissa ihmisissä pahennusta, voi poliisi puuttua asiaan.

— Jos poliisi kutsutaan hätäkeskuksen kautta paikalle, arvioidaan tilanne aina tapauskohtaisesti. Usein riittää, kun kehottaa aatamin- ja eevanasuisia henkilöitä pukemaan vaatteet päälleen. Tällaisia tilanteita sattuu silloin tällöin ihan kaupunkien keskustoissakin, kun yhdistetään lämmin kesäsää ja alkoholi, Roikonen muistelee.

Poliisi voi harkintansa mukaan kirjoittaa sopimattomasta nakuilusta sakonkin.

Uimarannoilla ei Roikosen mukaan ole tarvinnut käydä jakelemassa pukeutumismääräyksiä, puhumattakaan siitä, että mökkisaunoista järveen alasti pulahtavia olisi tarvinnut sen kummemmin ojentaa.

Kotipihallakin voi loukata

Mikäli viime viikon loppupäivät antavat yhtään osviittaa alkaneen kesän sääolosuhteista, voi pukeutuminen tänä kesänä olla hyvinkin vapautunutta. Tällöin kannattaa muistaa se, että laki sukupuolisiveellisyyden julkisesta loukkaamisesta ei koske vain julkisia paikkoja, vaan lain rikkomiseen voi syyllistyä vaikka omalla kotipihallaan.

Mikäli pihalle on suora näköyhteys kadulta, voi estoistaan vapautuneen kesämiehen tai -naisen yksityinen nudistileiri saada poliisin vieraakseen.

— Alastomana esiintyminen kannattaa jättää tilanteisiin ja paikkoihin, joihin satunnaisten ohikulkijoiden katse ei osu, Roikonen neuvoo.

Kommentoidut