”Eiköhän tämä herätä ajattelemaan asiaa uudelleen” — Aktiivimallin puolustajat saivat voimakasta buuausta Senaatintorilla

Kristiansson: On tällä hallituksella kanttia perua aktiivimallikin.

Savonlinnalaiset SAK:n mielenilmauksessa 2.2.2018.
Savonlinnalaiset SAK:n mielenilmauksessa 2.2.2018.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n Helsingissä perjantaina järjestämä mielenosoitus ns. aktivointimallia vastaan sujui rauhallisesti.

— Tunnelma oli aika lailla katossa ja tori täynnä väkeä. Värikästä keskustelua lavalla käytiin ja kyykyttämismallia puolustaneet hallituksen kansanedustajat saivat osakseen voimakasta buuausta, kertoo mukana ollut Savonlinna Worksin pääluottamusmies Olli-Pekka Kristiansson paluumatkalta bussista.

Savonlinnasta lähti aamulla Helsinkiin bussilastillinen mielenosoittajia.

Kristianssonin mukaan torilla vallitsi aiheesta laaja yksimielisyys eikä sivukaduiltakaan vastakkaisia näkemyksiä huudeltu.

— Varmasti hyvin suuri osa kansasta ajattelee tästä asiasta samalla tavalla kuin paikalla olleet mielenosoittajat. Sitä osoittaa jo 140 000 allekirjoitusta tätä vastustavaan kansalaisaloitteeseen.

Kristiansson arvioi, että mielenosoitus ja työnseisaus herättävät sekä maan hallitusta että työnantajia ajattelemaan asiaa uudelleen.

— Ei tämä malli työnantajillekaan hyvä ole. Uskon, että tällä hallituksella on kanttia perua aktiivimalli, onhan se perunut paljon muutakin.

Kristianssonin mukaan mallissa hiertävät eniten uhkaukset taloudellisista sanktioista ja muuttopakosta.

— Ei sitä työtön noin vaan voi mihinkään työpaikkaan pariksi päiväksi mennä, on siinä vähän sanomista työnantajallakin. Mielellään varmasti mentäisiin töihin pitemmäksikin aikaa, kun niitä työpaikkoja vain olisi. Ei tämä työtä tuo, työttömyyslukuja saattaa kaunistella.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n Helsingissä järjestämään #Äänityöttömälle -mielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan 7000–8000 ihmistä. SAK:n arvio oli yli 10 000.

Ammattiliittojen työnseisauksiin on SAK:n mukaan osallistunut noin 200 000 työntekijää.

Mielenilmaus ja työnseisaukset on suunnattu työttömiin kohdistettua ns. aktiivimallia vastaan.

SAK ja ammattiliitot haluavat, että maan hallitus peruu vuoden vaihteessa käyttöön ottamansa työttömien aktivointimallin ja lopettaa työttömien karenssivaatimuksia edelleen kiristävien jatkomallien valmistelun.

Uusimmat uutiset