Perussuomalaisten kenttä ei liikehdi sinisten suuntaan — Turunen uskoo virran kasvavan syksyllä

Perussuomalaisten kenttä tarkkailee puolueesta irtaantuneen uuden vaihtoehdon ryhmän liikkeitä. Perussuomalaisten puolueen arki jatkuu, siniset puolestaan keräävät kannattajakortteja puolueen perustamiseksi. Kaakkois-Suomeen on tekeillä myös sinisten piirijärjestö.

Jaakko Avikainen

Uuden vaihtoehdon kansanedustaja Kaj Turunen kiersi kaakkoista Suomea keräämässä sinisen puolueen kannattajakortteja.

Perussuomalaisten Etelä-Savon piirin vt. puheenjohtaja Reijo Paunosen mukaan puoluekenttä on maltillinen, eikä mitään merkittäviä irtaantumispuheita tai siirtymiä esimerkiksi sinisiin ole ilmennyt.
— Perussuomalaiset toimii puolueena entiseen tapaan, on puoluejohdon takana ja keskittyy asiakysymyksiin, sanoo Paunonen.
— En ota kantaa sinisten tekemisiin. Puolueen demokraattinen päätöksenteko ei kelvannut heille, eikä perusteita irtaantumiselle ole.
— Puoluekokouksen jälkeen toki oli paljon yhteydenottoja ja kenttä oli hämmennyksissä, että mitä tästä nyt seuraa. Nyt tilanne on rauhoittunut.

Etelä-Savossa ei ole tullut esille perussuomalaisten aktiivien siirtymisiä uuteen vaihtoehtoon kuin muutama.
Näkyvimmät ovat uuden vaihtoehdon savonlinnalaisen kansanedustajan Kaj Turusen päätös erota valtuuston perussuomalaisten ryhmästä omaksi ryhmäkseen sekä kangasniemeläisen valtuutetun Kari Synbergin sama liike. Synberg on Turusen ex-avustaja ja nykyisin ministeri Pirkko Mattilan (uv.) erityisavustaja.
— Valtuustoryhmien hajoamisia ei ole tiedossa. Juvalla meillä on kolme valtuutettua, eikä puolella sanallakaan kukaan ole puhunut irtaantumisesta, sanoo Paunonen.
Saman vahvistaa Mäntyharjun perussuomalaisten valtuuston ryhmäpuheenjohtaja Tanja Hartonen-Pulkka.
— Ryhmässä ole muutoksia. Yhtenäisesti pysytään perussuomalaisissa istuvan puoluejohdon takana.

Hartonen-Pulkka sanoo, että kentän parissakaan ei ole puolueesta eroamisia.
— Päinvastoin, on tullut uusia jäseniä. Ne, jotka muualla lähtivät puoluekokouksen jälkeen, lähtivät sinisiin tai muihin puolueisiin, eikä uusia vastaavia liikkeitä ole näkynyt.
Hartonen-Pulkka sanoo, että puolueen kenttä on oikeastaan tuohtunut uuden vaihtoehdon syntymisestä ja sinisten puoluehankkeesta.
— Monet kokevat, että äänestäjät on petetty. Samaa tunnen itsekin. Sampo Terhokin tavoitteli puoluejohtajan paikkaa ja kun se ei toteutunut, hän lähti. Se oli nolo temppu.
— Äänestin puoluekokouksessa Terhoa, mutta en mitenkään ole miettinyt sinisiin lähtemistä. Puolueen aate ja periaatteet ovat edelleen samat.

Mikkelin seudun perussuomalaisten yhdistyksen puheenjohtaja Raimo Heinänen arvioi, että jos siniset saa jostain kannattajia, heitä tulee muista puolueista.
— Näyttää siltä, että liikettä on keskustasta ja SDP:stä. Perussuomalaisten suhtautumisen ratkaisee pitkälti se ohjelma, jota puheenjohtaja Jussi Halla-aho ajaa.
— Perussuomalaisiin on nivelletty maahanmuuttokriittisyys. Jos ohjelmaan tulee muutoksia, eivätkä ne tyydytä, voi syntyä näkemyseroja. Sitten tilanne on toinen.
Heinäsen mukaan valtuustoryhmissä tuskin tapahtuu liikehdintää. Mikkelissä on kaksi perussuomalaisten valtuutettua, ja ryhmä on yhtenäinen.

Turunen on perustamassa sinisten piirijärjestöä. Valmiina on sininen yhdistys, jonka puheenjohtaja hän itse on. Varapuheenjohtaja on työministeri Jari Lindström (uv.).
Piirijärjestö kootaan Kaakkois-Suomen vaalipiirin rajojen mukaan.
Turunen kiersi päättyneen viikon kaakkoisessa Suomessa keräämässä kannattajakortteja uuden sinisen puolueen perustamiseksi.
Hänen mukaansa kortteja kertyy hyvin. Turusen mukaan kaksi ryhmää erottui selkeästi kannattajakorttien allekirjoittajissa.
— On ex-perussuomalaisia ja nykyisiä perussuomalaisia.
— Toinen ryhmä on sellaisia liikkuvia äänestäjiä, jotka eivät ole hyväksyneet nykyisen perussuomalaisten puolueen rasistisia näkemyksiä. Sininen tarjoaa heille aatemaailman, joka on yrittäjien sekä pieni- ja keskituloisten asialla.

Turunen laskee, että virta sinisten suuntaan kasvaa, kun puolue on saatu syksyllä perustettua.
— Monet ovat olleet vähän hiljaa, kun ei ole ollut mitään, mihin liittyä. Tilanne muuttuu, kun uusi puolue on olemassa.
— Kun sininen puolue on tarjolla, kunnissa valtuustoryhmistä irtaantuu valtuutettuja meidän puolellemme, sanoo Turunen.

Jukka Ahdelma

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.