Tuulenpuuskat voivat heitellä tavaroita ja kaataa puita ensi yönä — Paikalliset sähkökatkot ovat myös mahdollisia

Ilmatieteenlaitos varoittaa kovasta tuulesta maa-alueilla. Päivystävä meteorologi kertoo kovimpien puuskien jäävän länsirannikolle, mutta paikallisia tuulivahinkoja voi tulla Savonlinnankin seudulla.

Soila Puurtinen

Viimeisetkin vielä puissa olevat syksyn lehdet saavat ensi yönä kyytiä, kun tuulenpuuskat saattavat kiihtyä Savonlinnankin seudulla jopa 20 metriin sekunnissa.
Viimeisetkin vielä puissa olevat syksyn lehdet saavat ensi yönä kyytiä, kun tuulenpuuskat saattavat kiihtyä Savonlinnankin seudulla jopa 20 metriin sekunnissa.

Ilmatieteenlaitos varoittaa kovasta tuulesta maa-alueilla ensi yön aikana. Päivystävä meteorologi Jouko Korhonen Ilmatieteenlaitokselta arvioi, että tuuli ja puuskat ovat kovimmillaan Savonlinnan seudulla puolen yön maissa ja siitä kuutisen tuntia eteen päin, eli aamuyölle saakka. Tuulet heikkenevät lauantaiaamuna.

Tuulivaroituksen mukaan lounaistuuli on vaarallisen voimakasta illasta alkaen, ja tuulen nopeus puuskissa voi olla jopa 20 metriä sekunnissa. Varoituksen mukaan puuskat voivat paikallisesti aiheuttaa jopa suurta raivaustarvetta, pitkiä sähkökatkoja sekä katkoja teleliikenteessä.

— Kyllä siinä jo myrskypuuskista voidaan puhua, jos 20 metriä sekunnissa toteutuu. Arvio kuitenkin maan itäisten osien kannalta on, ettei tuuli siellä ole niin repivää ja voimakasta, kuin läntisessä Suomessa, Korhonen sanoo.

— Kovimmat puuskat voivat aiheuttaa toki paikallista vahinkoa, esimerkiksi lounaaseen avautuvien metsiköiden reunoilla ja järvenselkien lähellä. Laajoja, yhtenäisiä vahinkoalueita itäiseen Suomeen tuskin tällä kertaa syntyy.

Todennäköisimpiä vahingot ovat Satakunnan ja Pohjanmaan tienoilla.

Tuuleen ja sähkökatkoihin kannattaa kodeissa kuitenkin varautua. Pihoilta kannattaa kerätä tuulen mukana helposti lentävät irtotavarat talteen. Sähkökatkoon voi varautua esimerkiksi varaamalla valmiiksi lamppuja, kynttilöitä ja juomavettä astioihin.

— Vaikka laajoja sähkökatkoalueita tuskin tulee, niin kuitenkin yksittäiset sähkökatkot siellä täällä pienemmillä alueilla ovat mahdollisia.

Sää kylmenee ensi viikolla reippaasti

Sää kääntyy viikonlopun aikana tavanomaista lämpimämmistä lukemista jopa tavanomaista kylmempiin. Ensi viikolle ennustetaan jopa kuuden asteen pakkasta.

Meteorologi Korhosen mukaan autonrenkaiden vaihto talvisiin nastoihin on suositeltavaa ainakin, jos autolla pitää ajaa ensi viikolla varhain aamulla tai yöllä, tai jos ajoreitit suuntautuvat pienemmille sivuteille.

— Ensi viikolla nousee todennäköisesti lumi- ja räntäkuuroja. Päätiet ovat edelleen päiväaikaan yleensä hyvässä kunnossa, mutta sivuteille sohjoa ja lunta voi kertyä jonkin verran, hän huomauttaa.