Savonlinnan seutu harvoja niitä paikkoja Suomessa, jossa virallinen maskisuositus ei ole voimassa – "Jokainen saa käyttää omaa harkintaa"

Savonlinnalaiset tapahtumajärjestäjät ovat jo suunnitelleet käytäntöjään.

Soila Puurtinen

Vaikkei Sosterin alueella olekaanvirallista suositusta käyttää maskeja, on esimerkiksi jäähallissa SaPKon oma suositus voimassa.
Vaikkei Sosterin alueella olekaanvirallista suositusta käyttää maskeja, on esimerkiksi jäähallissa SaPKon oma suositus voimassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi torstaina aiempaa laajemmista maskisuosituksista, jotka otetaan käyttöön alueellisesti, jos tautitilanne pahenee. THL muistuttaa, että lähikontaktien välttäminen ja käsihygienia on yhä tärkeää.

Tällä hetkellä suurimmassa osassa sairaanhoitopiirejä on voimassa suositus maskin käyttämisestä joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei voida välttää.

Jatkossakin tämä suositus annetaan sairaanhoitopiireissä, joiden alueella on ollut koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Torstain tilanteessa Sosteri ja Länsi-Pohja olivat ainoat sairaanhoitopiirit, joita suositus ei koskenut.

"Jokainen saa käyttää omaa harkintaa"

Sosterin tilastoihin tällä viikolla ilmaantunut uusi koronatartunta ei johtanut maskisuositukseen. Tartunta todettiin henkilöllä, joka on Savonlinnassa kirjoilla mutta ei asu seudulla. Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen kertoo, että päinvastaisia tapauksia ei ole. Jäljitystiimit olisivat tietoisia, jos seudulla asuisi joku muualla kirjoilla oleva koronatartunnan saanut.

Luukkonen toteaa, että koronatartunta voidaan seudulla havaita minä päivänä hyvänsä ja silloin siihen reagoidaan.

– Vielä tässä tilanteessa virallista maskisuositusta ei siis anneta, mutta jokainen saa käyttää omaa harkintaa, Luukkonen vastaa kysymykseen siitä, eikö maskia tarvita edes täydessä kaukoliikenteen linja-autossa ennen kuin Juvan rajalla.

Luukkonen ymmärtää muutamien seudun tapahtumanjärjestäjien antamia omia maskisuosituksia ja heidän harmistuksensa, kun vain muutamat noudattavat suosituksia.

– He ovat vastuussa tapahtumien turvallisuudesta ja siksi tietenkin toivoisivat, että heidän suosituksiaan noudatettaisiin.

THL:n uusien suositusten mukaan alueellinen maskisuositus taudin kiihtymisvaiheessa laajenisi koskemaan toisen asteen oppilaitoksia sekä julkisia sisätiloja ja yleisötilaisuuksia, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi kauppoja, kirkkoja ja tai teattereita.

Seuraavassa vaiheessa eli taudin leviämisvaiheessa suositus olisi kyseisellä alueella aina voimassa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä kouluissa yläkoulusta alkaen.

SaPKo suosittelee maskeja kotiotteluissaan

SaPKo julkaisi turvallisuusohjeet ennen kauden alkua, joissa seura suosittelee kasvosuojien käyttöä Mestiksen kotiotteluissaan.

Seura jakoi syksyn ainoassa kotiharjoitusottelussaan suojat jokaiselle katsojalle, jonka lisäksi katsojat saivat jättää yhteystietonsa seuralle. Sama käytäntö jatkuu kauden alkaessa.

Lippuja otteluihin voi ostaa edelleen jäähallin ovelta, mutta seura kannustaa ostamaan ne ennakkoon. Hallille suositellaan myös saapumaan ajoissa ruuhkien välttämiseksi.

Lisäksi hallissa on tehty joitain poikkeusjärjestelyjä. Katsomot on jaettu neljään osaan, ja eikä niiden välistä liikkumista suositella.

Grillillä ihmisten välistä kontaktia pyritään välttämään erottelemalla kulkusuunnat nauhoilla.

Jäähallilla sijaitsevan Pässipubin asiakaspaikkoja on vähennetty kolmannekseen normaalista, sillä Aluehallintoviraston ohjeiden mukaan siellä jokaisella asiakkaalla täytyy olla oma istumapaikka.

Soila Puurtinen

Savonlinnasalissa järjestettävissä teatteriesityksissä yleisö istutetaan katsomoon väljästi.
Savonlinnasalissa järjestettävissä teatteriesityksissä yleisö istutetaan katsomoon väljästi.

Junnu-näytelmän ensi-illassa testattiin teatterin käytäntöjä

Savonlinnan teatterin koronatoimia kokeiltiin käytännössä Junnu-näytelmän ensi-illassa. Sisään tultiin vain Onnellisten ateljeesta, koska pääoven rappuremontti oli kesken.

Jatkossa sisään tullaan kahdesta ovesta, alhaalta rannan puolelta Onnellisten ateljeesta ja pääovesta. Sisään pääsee vain muutama katsoja kerrallaan, mikä estää tungoksen narikassa. Ulkona odotellaan turvavälit muistaen.

Salin henkilökunta pitää huolen turvaväleistä ja huomauttaa, jos se unohtuu lipunmyyntitiskillä, narikassa tai saliin mentäessä. Liput kannattaa ostaa netin kautta.

Sali täytettiin ensi-illassa järjestelmällisesti niin, etteivät katsojat joutuneet pujottelemaan paikoilleen toistensa editse. Henkilökunta ohjasi paikoille, eivätkä lippuihin merkityt paikan numerot olleet voimassa.

Saliin mahtuu nyt noin 200 henkeä. Joka toinen istuin on käytössä ja vielä niin lomitettuna, että edessä on aina tyhjä paikka. Teatteri suosittaa maskin käyttöä.

Esiintyjät ja yleisö pysyvät tiukasti erossa toisistaan.

Väliajalle siirryttiin penkkirivi kerrallaan, ja samalla tavalla myös poistuttiin näytöksestä. Yleisö odotti rauhassa vuoroaan, eikä narikassa ollut missään vaiheessa tungosta. Käsidesiä oli tarjolla monessa paikassa, ja lippukassa myi maskeja.

Soila Puurtinen

Kulttuurikellarin toiminnanjohtaja Veera Kolehmainen kertoo, että yleisön määrää Kellarilla on rajoitettu.
Kulttuurikellarin toiminnanjohtaja Veera Kolehmainen kertoo, että yleisön määrää Kellarilla on rajoitettu.

Kulttuurikellarilla on jo kokemusta

Kulttuurikellari järjestää syksyllä useita tapahtumia. Saliin otetaan noin 90 kuulijaa, ravintolaan 30 henkeä kerrallaan.

Katsomossa joka toinen penkkirivi on pois käytöstä, ja joka toinen istuin pidetään vapaana. Samaan seurueeseen kuuluvat voivat istua vierekkäin.

Toiminnanjohtaja Veera Kolehmaisen mukaan syksyltä on peruuntunut muutama keikka.

– Tapahtumia kuitenkin on, ja teemme kaikkemme turvallisuuden eteen, sanoo Kolehmainen.

Virallista maskinkäyttösuositusta ei ole tullut, joten sitä ei Kulttuurikellarikaan anna.

– Toimimme tilanteen ja suositusten mukaan.

Tarvittaessa saliin voi tulla ylä- ja myös alakautta. Itsepalvelunarikat ovat käytössä, ja turvavälejä tulee pitää.

– On hyvä tulla hyvässä ajoin, se vähentää tungosta, sanoo Kolehmainen.

Käsidesiä on tarjolla. Kulttuurikellari on toiminut näin jo koko kesän.

– Hyvin on mennyt. Meininki on ollut rauhallinen. Vain joskus asiakkaiden on myöhäisillassa vaikea ymmärtää, että ravintolatilaan otetaan vain 30 henkeä. Se on saattanut herättää harmitusta.

Aiheet

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen

Kaisa Kontiainen

Kaisa Kontiainen

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Riitta-Leena Lempinen-Vesa