Parikkala vähentää päästöjä: vaihtoi keittiölaitteita ja vähensi ruokahävikkiä

Kunta on yksi Hinku-kunnista, jotka ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Petri Vanhanen

Noin 20 prosenttia arjen ilmastovaikutuksista syntyy ruuasta, Suomen ympäristökeskus muistuttaa.

Parikkalassa on pyritty ruuan ilmastovaikutusten vähentämiseen vaihtamalla kunnan keittiölaitteita energiatehokkaampiin.
Kunta on yksi Hinku-kunnista, jotka ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.
Hinku-foorumi on keväällä 2013 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto.

Alkuvuodesta Hinku-kunnissa on keskitytty ruoka-asioihin. Ruuan ilmastovaikutuksiin on puututtu vähentämällä hävikkiruuan syntyä, vaihtamalla keittiölaitteistoja energiatehokkaammiksi ja järkevöittämällä keittiöiden sijaintia.
Keskusruokaloiden ruokahävikkiä on vähennetty Parikkalassa, Raumalla ja Iissä jakamalla tai myymällä ylijäämäruokaa kuntalaisille tai henkilöstölle.
Iissä, Parikkalassa ja Raaseporissa keittiöiden energiatehokkuutta on parannettu vaihtamalla keittiölaitteita energiatehokkaampiin, jolloin energian- ja vedenkulutusta on pystytty vähentämään. Esimerkiksi Iissä ja Liperissä on yhä enemmän siirrytty käyttämään lähituotettuja raaka-aineita. Liperissä kaikista kunnan keskuskeittiöissä käytetyistä raaka-aineista jo 12,8 prosenttia on tuotettu lähituotetuista raaka-aineista.
Suomen ympäristökeskus valitsee joka kuukausi Kuukauden HINKU-teon. Parikkala palkittiin tammikuussa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.