Savonlinnan kaupunki aloittaa eväskassien jakamisen torstaina – Koululaisten ja varhaiskasvatusikäisten ruokatuki jaetaan ruokatarvikekasseina, joiden mukana tulee reseptit

Ensimmäiset jaot ovat torstaina.

Jaana Virtanen

Eväskassin sisältämistä tarvikkeista saa valmistettua hyvää kotiruokaa.
Eväskassin sisältämistä tarvikkeista saa valmistettua hyvää kotiruokaa.

Savonlinnan kaupunki aloittaa eväskassien jakelun peruskoulu- ja varhaiskasvatusikäisten lasten perheille kiirastorstaina.

Perheet saivat jo viime perjantaina Wilman tai Muksunetin kautta tiedon siitä, miten eväskassia anotaan.

Tuen kriteerit päätettiin viime viikolla. Kriteereiden soveltamisesta eli tuen myöntämisestä päättävät työryhmät, joissa on asiantuntijajäseninä kuraattoreita, lastensuojelun asiantuntijoita, perhetyön asiantuntijoita ja erityislastentarhanopettajia.

Ruokapalvelu kokoaa kassit. Kassin mukana tulee reseptit

Kassin sisällön ovat valinneet ammattilaiset Savonlinnan kaupungin ruokapalveluissa. He laittavat mukaan myös reseptejä siitä, millaisia terveellisiä kotiruokia aineksista voi valmistaa.

Jos lapsella on erityisruokavalio, ovat erityisjärjestelyt mahdollisia.

Yksi perhe saa kassin kahden viikon välein. Kassin sisältämistä raaka-aineista voi valmistaa yhdelle peruskoululaiselle lapselle kymmenen lounasateriaa. Kassin sisältö vastaa siis kahden viikon koulu- tai päiväkotilounaita.

– Eväskassilla tuetaan lasten ruokailua, ei koko perheen, talousjohtaja Arja Petriläinen huomauttaa.

Savonlinnan valtuusto päätti viime viikolla, että peruskoulu- ja varhaiskasvatusikäisten ruokatukeen voi käyttää 200 000 euroa.

Sen jälkeen Petriläinen on asiantuntijalausuntojen perusteella hyväksynyt tuen kriteerit viranhaltijapäätöksenä. Hän on myös perustanut varhaiskasvatukselle ja perusopetukselle kummallekin kaksi eväskassityöryhmää, toisen itäiselle, toisen läntiselle alueelle. Työryhmät päättävät, kuka tukea saa.

Eväskasseja jaetaan lasten ruokailua varten perheille, joilla avun tarve on suurin. Kriteereitä on muitakin kuin taloudellisia.

Eväskassien jakelut ovat määritellyillä kouluilla. Jakelut on porrastettu siten, että kassia noutamassa ei missään vaiheessa ole yli kymmentä ihmistä kerralla.

Kiirastorstain jälkeen ensimmäinen jako on pääsiäisen jälkeen ja sen jälkeen kahden viikon välein.

Eväskassit kootaan ruokapalvelun kilpailuttamista elintarvikkeista. Lähiruokaa suositaan mahdollisimman paljon.

– Jos olisimme lähteneet kilpailuttamaan elintarvikkeet uudelleen, emme olisi saaneet eväskasseja jakoon pitkiin aikoihin.

Juttua muokattu kello 15.49