Rehtorin sijaisvalinta ei ota onnistuakseen Sulkavalla – Valinta tehtiin keskiviikkona jo kolmannen kerran

Ennen perusturvalautakuntaa sivistysjohtaja ehti valita sijaiset viranhaltijapäätöksenä.

Rebekka Katko

Henkilövalinnat eivät ole pienessä kunnassa niitä helpompia päätöksiä. Sulkavalla rehtorin sijaisuus on työllistänyt luottamusjohtoa pitkin kevättä.
Henkilövalinnat eivät ole pienessä kunnassa niitä helpompia päätöksiä. Sulkavalla rehtorin sijaisuus on työllistänyt luottamusjohtoa pitkin kevättä.

Sulkavalla jouduttiin ottamaan uusiksi 11 kuukauden mittaiselle opintovapaalle jäävän rehtori Aki Virolaisen sijaisen valinta sen jälkeen kun alkuperäisestä päätöksestä oli tehty kaksi oikaisuvaatimusta.

Peruspalvelulautakunta joutui kumoamaan aiemmin tekemänsä rehtorivalinnat kokouksessaan viikko sitten.

Keskiviikkona perusopetuksen ja lukion rehtorin tehtävään valittiin äänestyksen jälkeen kasvatustieteen maisteri Marttiina Sihvola.

Sihvola voitti äänestyksensä vastaehdokkaansa, kasvatustieteen maisteri Sini Pajarin äänin 3–2.

Sihvolan taakse asettuivat lautakunnan puheenjohtaja Hanna-Mari Autio (kesk.), Jenna Tarima (kesk.) sekä Terhi Vasara, joka oli kokouksessa mukana varajäsenenä.

Pajarin takana olivat demarien Veikko Virtanen ja Eeva Lyytinen. He jättivät pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä sijaisuusasiassa jo toisen kerran.

Ensimmäinen kerta oli toukokuussa, kun rehtorin sijaisuudesta tehtiin ensimmäiset päätökset.

Monipolviseksi kehkeytynyt valintaprosessi oli alunperin tarkoitus tehdä sivistysjohtaja Mervi Palmun viranhaltijapäätöksenä.

Viransijaisuus oli keväällä sisäisessä haussa, ja Palmu valitsi perusopetuksen rehtorin viransijaiseksi kolmen hakijan joukosta Marttiina Sihvolan ja lukion rehtorin viransijaiseksi filosofian maisteri Harri Kautosen.

Peruspalvelulautakunta päätti 13.5. käyttää otto-oikeuttaan.

19.5. pidetyssä kokouksessa päätettiin äänestämällä siitä, täytetäänkö viransijaisuus sisäisesti, jaetaanko se kahtia ja kuka tai ketkä viransijaisuuteen valitaan.

Lautakunta päätyi äänestyksen jälkeen samalle kannalle kuin alkuperäisen esityksen tehnyt sivistysjohtaja. Virtanen ja Lyytinen jättivät päätöksestä tuolloin ensimmäisen kerran eriävän mielipiteensä.

Seuraavassa kokouksessaan 10.6. peruspalvelulautakunta sai käsiteltäväkseen kaksi oikaisuvaatimusta.

Vesa Kankkusen tekemässä oikaisuvaatimuksessa päätös todettiin kunnan hallintosäännön vastaiseksi. Lisäksi lukion lehtoria valittaessa hakijoista pätevämpi jätettiin Kankkusen mielestä valitsematta.

Myös toinen oikaisuvaatimuksen tekijä, ainoana hakijana sekä perusopetuksen että lukion rehtorin tehtäviä hakenut Sini Pajari kiinnitti huomiota hallintosäännön vastaisuuteen sekä siihen, ettei pätevämpänä hakijana tullut valituksi ensimmäisellä kierroksella.

Lautakunta joutui hyväksymään oikaisuvaatimukset, kumoamaan aiemmat päätöksensä ja laittamaan viransijaisuudet uudelleen sisäiseen hakuun.

Perusopetuksen rehtorin tehtävät vievät neljä työpäivää viikossa ja lukion rehtorin yhden työpäivän viikossa.

Yhtenäiskoulun vararehtoriksi valittiin toukokuussa Sini Pajari. Tätä päätöstä ei ole tarvinnut kumota.