Katso video, kun ihmistä pelastettiin Kauppatorin rannasta hengenpelastusnäytöksessä

Viisaasti vesillä -kiertueella opastetaan veneilijöitä, uimareita ja muita vedessä viihtyviä turvallisiin käytäntöihin.

Kuvakaappaus

Kauppatorin rannassa pelastettiin ihmistä vedestä harjoitustapahtumassa, joka keräsi mukavasti yleisöä.
Kauppatorin rannassa pelastettiin ihmistä vedestä harjoitustapahtumassa, joka keräsi mukavasti yleisöä.

Heinäkuussa on hukkunut jo kuusi ihmistä Suomessa, joten uimataito ja myös pelastustaito ovat arvossaan, kun veden äärellä vietetään paljon aikaa.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) järjesti perjantai-iltapäivänä Savonlinnan Kauppatorin rannassa hengenpelastusnäytöksen, jossa yleisö näkee, miten veden varaan joutunutta on fiksua auttaa.

Harjoituksessa pelastettiin "Tumpeloa" uimaria vedestä eri tavoilla, joista pientä osaa kuvasimme videolle. Jos YouTuben upotus ei toimi, videon voi katsoa täältä.

Hukkumistilastoista ilmenee, että tänä vuonna Suomessa on hukkunut 50 ihmistä. Kesäkuussa hukkuneita oli 20.

Pahimmat onnettomuuskaudet ovat kesäkuukaudet kesä-, heinä- ja elokuu).

Yli puolet hukkumiskuolemiin johtavista onnettomuksista on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena.

Suurin osa vesiliikenteessä hukkuneista on ollut ilman pelastusliivejä.

Viisaasti vesillä -kiertueella opastetaan veneilijöitä, uimareita ja muita vedessä viihtyviä turvallisiin käytäntöihin.

Lisätietoa aiheesta täällä.

Samoilla sivuilla on julkaistu myös opettavaisia tositarinoita vesillä liikkumisesta.

Yksi tositarina kertoo kanoottikalastajien reissusta syysvesillä, joka päättyi uimiseen saareen ja lopulta onnellisesti. Koko tarina on täällä, mutta alla lyhyemmin.

Soila Puurtinen

Pelastusliivit ovat veneilijän tärkeimpiä perusvarusteita.
Pelastusliivit ovat veneilijän tärkeimpiä perusvarusteita.

"Olimme kanootilla kalastamassa. Myrskyvaroitus oli annettu, aallokko oli odottamattoman voimakasta. Kanootti kaatui. Putosimme noin 10-asteiseen veteen. Molemmilla oli pelastusliivit, mutta vaatteet imivät vettä. Panikoimme. Kaverini sanoi, että meidän täytyy päättää, mitä teemme."

"Sanoin, että meidän pitää uida lähimpään saareen 200 metrin päässä. Uiminen osoittautui todella vaikeaksi, koska keho kangistui täysin. Yritin pariin otteeseen vetää ystävääni, mutta tajusin että minun pitää pelastaa itseni. Yritin kaikkia uimatapoja, lihakset eivät vaan toimineet."

"Matkani saareen oli tuskainen fyysisesti ja henkisesti. Ajattelin kuolemaa ja aallot työnsivät vettä nieluuni. Joskus ajattelin jopa luovuttamista. Suljin jossain vaiheessa silmäni ja "lepäsin" hetken. Kaverini oli jäänyt aikoja sitten taakseni."

"Avasin silmäni ja käännyin selkäuintiasennosta saarta päin ja näin kaislikon. Jalkani ylettyivät vihdoin maahan. Monen minuutin hiljaisuuden jälkeen kuulin kaverini huudot ja hänkin pääsi rantaan kylmettyneenä ja sekavana."

"Tiesimme että tilanne ei ollut vielä ohi, koska saari oli asuttamaton. Otimme märät vaatteet pois ja teimme tuulensuojan. Huusimme apua neljän tunnin ajan kunnes pelastuslaitos haki meidät veneellä pois."

Luetuimmat

Kommentoidut