Xamkille miljoonan euron rahoitus — Summa käytetään kokonaan Biotuotetekniikan keskukseen, joka on rakentunut Savonlinnan Kuitulaboratorion ympärille

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä miljoona euroa käytetään henkilöstön palkkaamiseen sekä koe- ja analyysilaitteisiin. Savonlinnan Kuitulaboratorion lisäksi ammattikorkeakoulun biotalouden soveltavaa tutkimusta tehdään myös Mikkelin kampuksella ja Kouvolassa sijaitsevassa Biosammossa.

Antti Varonen

Xamkin biotuotetekniikan tutkimus ja kehitystyö on rakentunut Savonlinnan Kuitulaboratorion ympärille.
Xamkin biotuotetekniikan tutkimus ja kehitystyö on rakentunut Savonlinnan Kuitulaboratorion ympärille.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä miljoona euroa biotuotetekniikan tutkimus- ja kehitystyön vahvistamiseen.

Summa käytetään kokonaisuudessaan Savonlinnan Kuitulaboratorion ympärille muodostuneeseen Biotuotetekniikan keskukseen. Rahoituksella palkataan henkilöstöä sekä hankitaan koe- ja analyysilaitteita.

Kuitulaboratorion lisäksi ammattikorkeakoulun biotalouden soveltavaa tutkimusta tehdään myös Mikkelin kampuksella ja Kouvolassa sijaitsevassa Biosammossa. Myös ne hyötyvät lisärahoituksesta.

Biotuotekeskus on erikoistunut puun kasvulliseen lisäämiseen, puukuiden valmistusprosessiin ja uusien puupohjaisten tuotteiden kehittämiseen. Kehittämisen ytimessä ovat myös puhtaat ja energiaa säästävät ratkaisut. BioSammossa tutkitaan myös biohiili- ja aktiivihiilisovelluksia, kertoo Xamkin tutkimusjohtaja Lasse Pulkkinen korkeakoulun tiedotteessa.

Valtakunnallisesti ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja kehitystyöhön myönnettiin yhteensä viisi miljoonaa euroa. Hakemuksia jätettiin yhteensä 20, ja rahaa myönnettiin seitsemälle ammattikorkeakoululle.

Yksi kriteeri rahoituksessa oli se, kuinka hyvin kehitystyö sopii yhteen hallituksen kärkihankkeiden kanssa. Biotalouden edistäminen on yksi kärkihankkeista.

Xamkin kehitysjohtaja Kalevi Niemi uskoo, että rahoituspäätös kertoo lujasta luottamuksesta ammattikorkeakoulun pitkäjänteiseen tutkimustyöhön alalla.

— Taustalla on erinomainen yhteistyö erityisesti Etelä-Savon maakuntaliiton, Savonlinnan kaupungin ja Luonnonvarakeskuksen kanssa, hän kiittelee.

Xamkin kumppanina hakemuksessa oli Luonnonvarakeskus Luke.

Xamkin hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko korostaa myös aluekehityksen näkökulmaa.

— Kyse on sekä tunnustuksesta että merkittävästä rahallisesta panostuksesta, jolla on myönteinen aluekehitysvaikutus niin Etelä-Savoon kuin Kymenlaaksoonkin.