Pohjois-Savo kelpaa sote-suunnaksi Sulkavalle — Kunnanvaltuusto hylkäsi esityksen, jossa olisi varauduttu rukkasiin

Sulkavan veroprosentit säilyvät ensi vuonna nykyisellään.

Jaana Hänninen

Sulkavan valtuustolle oli ennen kokousta järjestetty infotilaisuus, jossa Etelä-Savon maakunnan kuulumisia kertoi maakuntajohtajaja Pentti Mäkinen (keskellä). Sosterin johtaja Panu Peitsaro sekä Sosterin ja Kysin yhdistymisselvityksen taloustyöryhmään kuulunut Pekka Martikainen puolestaan kertoivat Sosterin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin selvityksestä. Vieraat jäivät seuraamaan valtuuston kokousta.
Sulkavan valtuustolle oli ennen kokousta järjestetty infotilaisuus, jossa Etelä-Savon maakunnan kuulumisia kertoi maakuntajohtajaja Pentti Mäkinen (keskellä). Sosterin johtaja Panu Peitsaro sekä Sosterin ja Kysin yhdistymisselvityksen taloustyöryhmään kuulunut Pekka Martikainen puolestaan kertoivat Sosterin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin selvityksestä. Vieraat jäivät seuraamaan valtuuston kokousta.

Sulkavan kunnanvaltuusto päätti torstaina kunnan kantana, että hallitusohjelman mukaista sote-aluetta voidaan valmistella Pohjois-Savon kanssa ja että valmistelussa tulee huomioida Etelä-Savon maakunnan sote-valmistelu ja muut mahdolliset vaihtoehdot.

Muun maakuntavalmistelun osalta Sulkava osallistuu Etelä-Savon maakunnan pohjalta tehtävään valmisteluun.

Kunnanvaltuuston kanta sote-suuntaan oli sama kuin kunnanhallituksen esitys.

Sulkavan kunnan kanta poikkeaa Sosterin muiden jäsenkuntien kannasta siten, että Sulkava jättää oven raolleen myös Etelä-Savon suuntaan. Savonlinnan, Rantasalmen ja Enonkosken kunnanvaltuustojen päätöksissä otettiin selvempi suunta Pohjois-Savoon.

Valtuusto hylkäsi äänin 12—8 Hannu Auvisen (kesk.) esityksen, joka Auvisen mukaan olisi tarkoittanut sen seikan toteamista, että Sosterin muut kunnat ovat jo päättäneet valmistella sote-maakuntaa Pohjois-Savon kanssa. Auvisen esityksessä olisi todettu, että Etelä-Savo on luontevin maakunta Sulkavan kunnalle ja että valmistelun suunta on vaihdettava, jos Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tai valtioneuvoston päätökset muuta osoittavat.

— Ajatus oli, että on samantekevää, mitä me sanomme, kun muut ovat jo päättäneet valmistella Pohjois-Savon kanssa, Auvinen avasi esitystään kokouksen jälkeen.

Auvinen arvioi, että Sosterin kuntien pääsy Pohjois-Savon soteen saattaa tyssätä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tai sen omistajakuntien ratkaisuun tai valtioneuvoston ratkaisuun.

— Demariministerit ovat esitelleet, miten asia hoidetaan, mutta meidän maakunnan omat ministerit ovat sanoneet että Etelä-Savon maakunnan rajat eivät muutu, Auvinen sanoi.

Auvisen mielestä on virheellinen tulkinta se, että olisi tulossa kaksi erillistä maakuntaa eli sote- maakunta ja hallintomaakunta. Siksi valtuuston päätöksen muuta maakuntavalmistelua käsittelevä kohta on hänen mielestään ristiriitainen.

SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Eeva Lyytinen (sd.) ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli (kesk.) kannattivat Pohjois-Savon sote-suuntaa. He korostivat puheenvuoroissaan, että Savonlinnan keskussairaalan tason säilyminen on tärkeää ja että kuntalaispalvelujen lisäksi keskussairaalan säilyminen turvaa myös työpaikat, oppilaitosten harjoittelupaikat ja elinvoiman.

Hannu Auvinen sanoi, että kyse on muustakin kuin sairaalasta.

— Kyse on maakuntajaosta, maakuntaliiton nykyisistä tehtävistä ja myös niistä asioista, joita hallitus jatkossa osoittaa sote-maakunnan tehtäväksi.

Auvinen totesi, että Sulkavan sijainti nykyisessä Etelä-Savossa on maantieteellisesti optimaalinen.

— Jos maakunta hajoaa, meidän käy heikosti. Sulkava olisi aina maakunnan peräpohjukassa, olipa maakunta mikä tahansa. Se ei ole kovin houkuttelevaa sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitsevalle vanhukselle.

Auvinen totesi myös, että Etelä-Savo on hoitanut Sulkavan edunvalvontaa hyvin.

— Mitenkähän hyvin Pohjois-Savossa se kunnan ääni Kuopioon kuuluu, Auvinen pohti.

Veroprosentit ennallaan

Kunnanvaltuusto päätti, että Sulkavan tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentit säilytetään ensi vuonna nykyisellään. Sulkavan tuloveroprosentti on 21,5.

Kommentoidut