Ei kannata tuudittautua vielä turvallisuudentunteeseen koronan osalta, muistutetaan Sosterista

"Testiin hakeutuminen hyvin matalalla kynnyksellä on erittäin tärkeää", muistuttaa ylilääkäri Jaana Luukkonen.

Timo Seppäläinen

Sosterissa on koko kesän ajan valmiudet tutkia ja hoitaa koronapotilaita.
Sosterissa on koko kesän ajan valmiudet tutkia ja hoitaa koronapotilaita.

Koronaepidemia ei ole vielä ohi, muistutetaan Sosterin tiedotteessa.

Vaikka koronatilanne on Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) arvion mukaan Suomessa edelleen rauhallinen kaikissa sairaanhoitopiireissä ja viikoittaiset tapausmäärä pieniä, ei hyviä käytäntöjä ole syytä unohtaa.

– Rajoitusten purkautuessa ja erityisesti matkustelun lisääntyessä on mahdollista, että myös täällä ilmaantuu uusia tartuntoja, muistuttaa ylilääkäri Jaana Luukkonen.

– Edelleen on syytä noudattaa ohjeita lähikontaktien vähentämisestä ja 1–2 metrin turvavälin pitämisestä sekä huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

– Vaikka matkustusrajoituksia on lievennetty ja osin purettu, kannattaa ulkomaan matkalle lähtöä harkita tarkkaan ja seurata valtioneuvoston ohjeita.

Hoitovalmiudessa ollaan koko kesä

Luukkosen mukaan valmius tutkia ja hoitaa koronavirusepäilyt ja todetut tartunnat toimii Sosterissa koko kesän ajan. Päivystyksessä toimii infektiolinja ympäri vuorokauden ja virka-aikana käytössä on infektioasema.

Suomessa on tavoitteena testata kaikki, joilla epäillään akuutin vaiheen koronavirustartuntaa.

– Testiin hakeutuminen hyvin matalalla kynnyksellä on erittäin tärkeää. Testauksen avulla voidaan selvittää tartuntalähteitä ja -ketjuja ja estää jatkotartuntoja, Luukkonen toteaa.

– Oireilevien, niin vakituisten asukkaiden kuin lomalaistenkin, kannattaa herkästi ottaa yhteyttä ja hakeutua testiin.

Koronapuhelin 015 527 2700 vastaa tiedusteluihin arkisin klo 8–15.30. Akuuteissa tilanteissa soitto päivystykseen 116 117. Hätätilanteissa oikea numero on 112.

Henkilökohtaisen arvion voi tehdä myös sähköisesti osoitteessa omaolo.fi, jos epäilee koronavirusta tai haluaa tietää, onko voinut sada tartunnan.