Savonlinnan tori täyttyy markkinakansasta perjantaina ja lauantaina – Koronaohjeet muistetaan markkinoillakin

Savonlinna on päässyt kalliin markkinapaikan maineesta, sanoo torivalvoja Tuomo Manninen.

Tuija Pauhu

Savonlinnan syysmarkkinoille on tulossa paljon markkinakauppiaita, kertoo torivalvoja Tuomo Manninen.
Savonlinnan syysmarkkinoille on tulossa paljon markkinakauppiaita, kertoo torivalvoja Tuomo Manninen.

Savonlinnan syysmarkkinat ovat tällä viikolla, perjantaina ja lauantaina. Torivalvoja Tuomo Manninen kertoo, että tulossa on mukavasti markkinakauppiaita, noin 80 kauppiasta.

– Vähemmänkin on kauppiaita viime vuosina ollut.

Osapuilleen kaikki paikat torilta ja Matkustajasataman varrelta on Mannisen mukaan myyty. Malmirannan parkkipaikalta ei ole edes yritetty myydä paikkoja pitkiin aikoihin.

Manninen löytää markkinapaikkojen hyvälle kysynnälle kaksi syytä. Ensinnäkin kauppiailla on koronan aiheuttaman takapakin jälkeen paineita päästä myymään tavaroita.

– Lisäksi Savonlinna on pääsemässä kalliin markkinapaikkakunnan maineesta, Manninen iloitsee.

Hän kertoo saaneensa viimeinkin tahtonsa läpi, ja tämän vuoden alusta alkaen markkinapaikkojen hinnat ovat olleet valtakunnallisessa vertailussa kohtuullisia.

Kevät- ja syysmarkkinat ovat perinteisesti olleet torstaina ja perjantaina. Tämän vuoden kevätmarkkinat olivat ensimmäiset, jotka yleisön pyynnöstä olivat perjantaina ja lauantaina. Tavoitteena oli, että työssäkäyvä väki ehtisi rauhassa markkinoille lauantaina.

Kevätmarkkinoiden ensimmäisenä päivänä alkoi aluehallintovirastoilta tulla koronarajoitusmääräyksiä. Markkinoita ei keskeytetty, mutta silti koronatilanne säikäytti tiehensä ison osan kauppiaista ja asiakkaista.

Korona ei ole ohi, mutta Manninen uskoo, että tähän mennessä on opittu pitämään turvavälejä. Markkinoilla noudatetaan valtakunnallisen tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön koronaohjeita. Torikauppiaille on jaettu omat ohjeistuksensa.

Asiakkaiden pitää Mannisen mukaan noudattaa samanlaista varovaisuutta kuin esimerkiksi kaupassa asioidessaan.

– Turvavälit on osattava itse pitää. Kaupungilla ei riitä joka nurkalle henkilökuntaa turvaväleistä muistuttamaan. Myös kauppiaitten pitää huolehtia turvaväleistä omalla myyntipisteellään, Manninen sanoo.

Asiakkaitten ja myyhien ohjeissa korostetaan, että jos on hengitystieoireita, ei markkinoille pidä tulla. Asiakkaiden ei pitäisi turhaan hiplata myytäviä tuotteita, vaan myyjän olisi hyvä ojentaa asiakkaalle hänen haluamansa tuote.

Kauppiaille suositellaan suojamaskeja tai -pleksejä.

Käsihygieniastakin pitää huolehtia. Torin vessoihin on tuotu saippuavaahto- ja käsipyyhepaperiautomaatit. Yleisövessojen eteen tulee markkinoiden ajaksi käsidesiautomaatti.

– Kauppiaita on ohjeistettu, että myyntipöydilläkin olisi tarjolla käsidesiä, Manninen sanoo.

Liikennejärjestelyt ovat samat kuin ennenkin markkinoitten aikana. Kauppatorin ja Matkustajasataman ohi pääsee ajamaan autolla, mutta niiden vieressä olevat parkkipaikat ja jalkakäytävät ovat markkina-aluetta.

Malmirannan parkkipaikka on markkinoitten ajan vapaan pysäköinnin aluetta.

Syysmarkkinat Savonlinnan torilla 25.–26. syyskuuta 2020 kello 07:00–18:00