40-vuotias Sulkavan Yrittäjät -yhdistys on jäsenille tärkeä vertaistuki – Kyläläisille yhdistys järjestänyt markkinoita ja hankkinut suihkulähteen

Nykyään mukana on paljon aktiivisia nuoria yrittäjiä.

Soila Puurtinen

Juhlaristeily pidetään sulkavalaisen yrittäjän Elviira-aluksella. Arkistokuva.
Juhlaristeily pidetään sulkavalaisen yrittäjän Elviira-aluksella. Arkistokuva.

Sulkavan Yrittäjät juhlii 40-vuotista taivaltaan lauantaina juhlaristeilyllä. Suomen Yrittäjien paikallisyhdistys perustettiin vuonna 1979 heinäkuussa ja perustajajäseninä oli kymmenisen sulkavalaista yrittäjää. Sulkavan yrittäjien puheenjohtajana 2013 aloittanut Juha Reponen liittyi Sulkavan yrittäjiin 80-luvulla.

— Tässä on ollut vaihtelevia vuosia, että välillä on ollut enemmän ja välillä vähemmän toimintaa. Aktiivisuudessa on ollut tällaista aaltoliikettä pitkin matkaa, muistelee Reponen.

Ollaan yritetty olla mukana siinä, että paikalliset ymmärtäisivät, että kannattaa kuluttaa paikallisia tuotteita ja palveluita mahdollisimman paljon. — Juha Reponen

Nyt yrittäjäyhdistyksen tilanne on hyvä. Jäseniä on 60, joista kymmenen toimii aktiivisesti hallituksessa. Myös nuoria yrittäjiä on paljon mukana, joten kylä pysyy jatkossakin hereillä. Viimeisimpiä yhdistyksen tempauksia on ollut Suosi sulkavalaista -kampanja.

— Ollaan yritetty olla mukana siinä, että paikalliset ymmärtäisivät, että kannattaa kuluttaa paikallisia tuotteita ja palveluita mahdollisimman paljon.

Reposen mukaan yrittäjyys on samanlaista puurtamista kaikkialla, mutta Sulkavalla erityisyytenä on hyvä yhteistyö kunnallishallinnon kanssa. Sulkavalaisille yrittäjät ovat hankkineet suihkulähteen ja järjestävät joulunavauksen ja uudenvuoden vastaanoton. Myös perinteiset elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävät Sulkavan markkinat ovat yrittäjien tekosia.

Tärkeää yhdistyksessä on toisilta saatava tuki, koska yrittäjät eivät tunnetusti laske työtuntejaan.

— Meillä on samanlaiset huolet ja murheet, joista yhdistyksessä pääsee hyvin keskustelemaan. Voi kysyä muiden kokemuksia, miten mistäkin asiasta on selvitty ja miten asioita kannattaa hoitaa.

Juhlan kunniaksi Sulkavan yrittäjät suuntaavat risteilylle Elviira-laivalla, jossa luvassa on ruokaa ja musiikkia. Mukaan otetaan Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitämään juhlapuheen.

— Päätettiin juhlia laineilla, kun ollaan täällä Saimaan sylissä, kertoo Reponen.

Uusimmat uutiset