Tiilikainen: Kansainvälisen rajanylityspaikan avaamiselle täytyy olla myös valtakunnallinen peruste

Ministeri Tiilikaiselle oli tärkeää saada nostettua Luken toimipaikka strategiseksi asemaksi ja pidettyä tutkimus Savonlinnassa.

Ministeri Kimmo Tiilikainen tutustui Parikkalan rakenteilla olevaan uuteen jätevedenpuhdistamoon. Hankkeen pääurakoitsijana toimii Saaren Rakennuspalvelu Oy, jonka toimitusjohtaja Matti Turkulainen kertoi ministerille, että rakentaminen on sujunut hyvin.

Parikkala–Syväoron rajanylityspaikan kansainvälistäminen nousi esille, kun asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) tapasi maanantaina Parikkalan kunnan virkamies- ja luottamusmiesjohtoa ja tutustui rakenteilla olevaan uuteen jätevedenpuhdistamoon.
— Kohti parempaa mennään, sillä viisumihakemusten määrä on lähtenyt nousuun. Tulevaisuus näyttää, mille tasolle rajaliikenne nousee. Ylityspaikalla olisi erittäin iso alueellinen merkitys ja se tunnistetaan, mutta se ei ole yksinomainen peruste kansainvälisen rajanylityspaikan avaamiselle, vaan siinä täytyy olla myös valtakunnallinen peruste, sanoo ulko- ja turvallisuusvaliokunnan jäsen Tiilikainen.
Tiilikainen otti esille omalle tontilleen kuuluvista Savonlinnan kompensaatioista Luonnonvarakeskuksen toimipaikan statuksen nostamisen strategisten asemien joukkoon Savonlinnassa. Se oli hänelle itselleen tärkeä toive toteuttaa.
— Se päätös on tehty ja se varmistaa Luken tutkimustoiminnan säilymisen Savonlinnassa. Vuokra-asuntopuolella Savonlinnan kaupungin toive oli, että valtion purkuavustuksia korotettaisiin ja senkin toiveen olen täyttänyt.
Kaksoiskuntalaisuutta Tiilikainen pitää mielenkiintoisena ajatuksena, mutta sanoo, että sillä olisi heijastuksia valtionosuusjärjestelmään, jota kautta verotuloja tasataan eri puolille maata.
— Lainsäädäntöpuolta on muutettu sillä tavalla, että kunnille on annettu päätäntävalta siitä, voiko vapaa-ajan asunnon muuttaa pysyväksi. Mahdollisuuksia on lisätty siihen, että kun ihmiset entistä enemmän viettävät aikaa vapaa-ajan asunnollaan, he voisivat tehdä siitä pääkortteerin.

Eeva Mikkonen

Eeva Mikkonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.