Haluatko hoitaa ensi kesänä lampaita maksua vastaan esimerkiksi Punkaharjulla tai keskellä Koloveden kansallispuistoa? – Vielä ehdit hakea paimeneksi

Paimenviikoilla on mukana kohteita Koloveden kansallispuistossa sekä Punkaharjulla.

Sami Saarenpää

Jälleen on mahdollisuus hakea mukaan viettämään paimenviikkoa kansallispuistoon tai muulle suojelualueelle esimerkiksi lampaita hoitamaan.
Jälleen on mahdollisuus hakea mukaan viettämään paimenviikkoa kansallispuistoon tai muulle suojelualueelle esimerkiksi lampaita hoitamaan.

Metsähallituksen Paimenviikkojen tulevan kesän ilmoittautuminen on auki. Kiinnostuneet voivat hakea mukaan viettämään paimenviikkoa kansallispuiston tai muun suojelualueen maisemissa.

Halukkailla paimenilla on valittavanaan 15 erilaista paimenkohdetta. Pohjoisin kohde löytyy Utsjoelta, Tenon rannalta, ja eteläisimmät Hämeestä, Evon retkeilyalueelta.

Mukana on jälleen myös Huhtiniemen talo Koloveden kansallispuistossa sekä Palovartijan talo Punkaharjun luonnonsuojelualueella.

Kolovedellä paimenet saavat viikoksi käyttöönsä kansallispuistossa sijaitsevan Huhtiniemen talon, johon majoittuu mukavasti kahdeksan henkeä. Huhtiniemen talossa on aurinkosähkövalaistus ja -jääkaappi sekä kaasuhella, pihapiirissa on kaivo. Koloveden Metsoselkä pilkahtelee puiden välistä ja pihasaunan lauteilta on vain noin sadan metrin matka pulahtamaan Koloveden kirkkaaseen veteen.

Palovartijan talo Punkaharjulla tarjoaa uudenlaisen urbaanimman tavan kokea lammaspaimenen elämää. Vaikka Palovartija sijaitsee Punkaharjun kansallismaiseman ytimessä, niin samalla tarjolla ovat Punkaharjun taajaman palvelut kävelymatkan päässä. Tämän paimenkohteen äärelle pääset julkisella liikenteellä, sillä esimerkiksi Punkaharjun asemalta talolle on vain noin 2,5 kilometriä. Palovartijan tila rajoittuu Harjutiehen, joten liikenteen äänet ovat läsnä.

Hoidettavia kohteiden mukaan

Paimenilla on hoidettavana kohteen mukaan joko lampaita, lehmiä tai hevosia. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle.

Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Halutessaan paimen voi osallistua myös muihin työtehtäviin, joita kohteella on mahdollisesti tarjolla.

Paimenviikot ovat maksullisia, ja niihin sisältyy majoitus. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Vielä ehdit hakea

Tulevan kesän paimenten etsintä jatkuu keskiviikkoon 20. tammikuuta kello 12 saakka.

Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta helmikuun aikana. Ilmoittautua voit täällä. Lisätietoja Paimenviikoista sekä haettavista kohteista löydät täältä.