Savonlinnan seurakunnan kirkkoihin kastepuut vapaaehtoisvoimin — Kastettujen nimiä kerätään puihin alueittain vuoden ajan
Kastepuut otetaan käyttöön Enonkosken, Kerimäen, Punkaharjun ja Rantasalmen kirkoissa sekä Savonlinnan Tuomiokirkossa kasteen päivänä sunnuntaina 12. tammikuuta.
Savonlinnan seurakunnassa käynnistyi keväällä 2019 Kastepuu-hanke, jonka tavoitteena oli kutsua vapaaehtoisia valmistamaan kastepuita seurakuntamme kirkkoihin. Taitavia ja luovia tekijöitä löytyi, ja puut ovat nyt valmistumassa. Kastepuut otetaan käyttöön Enonkoskella, Kerimäellä, Punkaharjulla, Rantasalmella ja Savonlinnassa tulevana kasteen päivänä 12. tammikuuta. Savonrannan puu valmistuu myöhemmin keväällä 2020.
Idean äiti, Kerimäen seurakuntapastori Sanni Rissanen kehitteli sopivaa kastepuiden toteutustapaa useiden kuukausien ajan.
— Minua alkoi kiehtoa ajatus siitä, että jokaisen alueen kastepuu olisi omanlaisensa. Osa isompaa kokonaisuutta, mutta kuitenkin yksilöllinen — aivan kuten seurakuntamme eri alueet. Pohdimme työryhmän kanssa useita eri toteutustapoja, kunnes kirkkoherra Sammeli Juntunen heitti idean seinälle ripustettavasta tekstiilityöstä.
— Olen itse käsityöihminen ja innostuin tästä välittömästi. Seuraavaksi aloimme kartoittaa vapaaehtoisia, jotka olisivat valmiita ottamaan osaa mittavaan hankkeeseen, Rissanen kertoo.
Mukaan lähti käsityökerhoja, yksin työskenteleviä taitajia sekä vapaaehtoisten muodostamia työryhmiä. Kuluneet kuukaudet ovat vaatineet vapaaehtoisilta valtavasti työtä ja loputtomasti ideoita. Puiden tekijöitä kiitetään kasteen päivän messuissa puiden käyttöön oton yhteydessä.
Käytössä runsaasti kierrätysmateriaaleja ja seurakuntalaisten lahjoittamia nappeja
Tekijöillä oli taiteellinen vapaus puiden ulkoasun ja toteutustavan suhteen. Hankkeen alussa järjestetyssä suunnittelukokouksessa tekijät sopivat yhteisiä linjauksia: tavoitteena oli luoda kirkon värimaailmaan ja tunnelmaan sointuva kokonaisuus, jossa näkyisi myös oman alueen identiteetti.
Yhdessä sovittiin myös, että puissa käytetään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja, joita löytyi sekä seurakunnan varastoista että tekijöiltä itseltään. Kastepuissa muun muassa. käytöstä poistetut pöytäliinat sekä pääsiäisvaelluksen kulunut rekvisiitta ovat saaneet uuden elämän.
Seurakuntalaisetkin pääsivät osallistumaan hankkeeseen lahjoittamalla nappeja, joiden avulla kastettujen nimiä kiinnitetään puihin. Nappeja saapui satamäärin ja niitä on käytössä monissa puissa. Loput napit pääsevät pienten askartelijoiden käyttöön seurakunnan kerhoihin.
Kastepuut
Kasteen yhteydessä perheeltä kysytään lupa, saako lapsen nimen laittaa kastepuuhun.
Kastettujen nimiä kerätään puihin alueittain vuoden ajan.
Nimet kirjoitetaan puun ilmettä täydentäviin tekstiili-, nahka-, puu tms. -elementteihin.
Esimerkiksi Rantasalmen puussa nimet kirjoitetaan tähtiin, Tuomiokirkossa puunlehtiin ja Kerimäellä sydämiin.
Kasteperheet ja kastetut aikuiset saavat Kasteen päivän lähestyessä kutsun saapua kirkkoon noutamaan oma nimi puusta ja viettämään yhteistä messua.