Laukunkankaan öljyistä eri arviot

Valvovalla viranomaisella ja yrittäjällä on eri näkemykset Enonkosken Karvilassa romuttamotoimintaa harjoittavan J.V. Bussi-Groupin toimista noudattaa yrityksen ympäristölupaa.

Tuija Pauhu

J.V. Bussi-Group Oy:n yrittäjä Jukka Vesanka sanoo, ettei ainakaan hänen toiminnastaan yrityksen maaperä ole saastunut. – Autoista on poistettu moottorit ja ne on purettu muutenkin asianmukaisesti, toteaa Vesanka.

Valvovalla viranomaisella ja yrittäjällä on eri näkemykset Enonkosken Karvilassa romuttamotoimintaa harjoittavan J.V. Bussi-Groupin toimista noudattaa yrityksen ympäristölupaa.

Alueen öljyisistä maista jätti enonkoskelainen yksityishenkilö hiljattain rikosilmoituksenkin. Paloviranomaiset ja poliisi tekivät sen vuoksi yritykseen tarkastuskäynnin lauantaina. Romuttamo sijaitsee Laukunkankaan entisellä kaivosalueella.

Enonkosken kunnaninsinööri Keijo Kemppinen pitää alueella käyntinsä perusteella rikosilmoitusta aiheellisena.

— Siellä on purettu autoja metsäautotien varrella ilman asianmukaista, tiivistä alustaa, joka estäisi öljyn pääsyn maahan. Toisekseen kaikista purettavista autoista ei ole poistettu vaarallisia nesteitä ennen purkua kuten ohjeet edellyttävät.

Nämä ovat Kemppisen mielestä selkeimmät esimerkit, ettei ympäristölupaa ole noudatettu.

J.V. Bussi-Group Oy:n yrittäjä Jukka Vesanka sanoo, ettei alueella ole öljyä imeytynyt maaperään yhtään.

Yrityksen mailla on hänen mukaansa vain öljyistä hiekkaa, jonka hän aikoo siivota pois. Nyt siivousta ei ole tehty, koska maa on jäässä.

— Paikalla ollut paloesimies totesi, etteivät palomiehet tee tilanteessa mitään, koska maa jäässä, eikä imeytymisvaaraa ole, Vesanka kertoo.

Sama paloesimies totesi Itä-Savolle, ettei pelastuslaitos tehnyt alueella öljyntorjuntatehtäviä viikonloppuna.

— Täällä on noin 200 metriä pitkä, ja korkeintaan 10 metriä leveä kaista, jossa on öljyistä hiekkaa. Kaista puhdistetaan, ja hiekka varastoidaan asianmukaisesti niin kuin tähänkin asti, yrittäjä Vesanka sanoo.

Koska poliisi on kirjannut rikosilmoituksen, sanoo Keijo Kemppinen, ettei hän lähde tapausta enempää kommentoimaan.

Hän kuitenkin toistaa näkemyksensä, ettei yritys ole noudattanut kaikkia velvoitteitaan.

Yrityksen ympäristöasioita on Jukka Vesangan mukaan hoidettu yhteistyössä ely-keskuksen kanssa.

— Minulla on puhdas omatunto. Väitteet ympäristön turmelemisesta eivät pidä paikkaansa.

Maastossa ei Vesangan mukaan ”lainehdi” yhtään puhdasta öljyä, vaan pieniä määriä sitä on hänen näkemyksensä mukaan imeytynyt irtonaisiin maalajeihin, jotka voidaan siivota pois.

— Olen tehnyt täällä Laukunkankaallakin näitä töitä jo 16 vuotta. Ympäristölupa Laukunkankaan alueella on voimassa.

Viime viikonloppuisen käynnin perusteella poliisilla ei ole vielä tietoa millaisista öljymääristä epäilyssä on loppujen lopuksi kysymys.

Risto Leppänen

Risto Leppänen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat