Kellarpellon päiväkodin tuntumassa keskusteltiin lasten turvalaitteiden käytöstä autoissa — Turvaistuinten ja -korokkeiden kiinnitykset on tarpeen tarkistaa

Liikenneturvan turvaistuinkampanja laajeni tänä vuonna valtakunnalliseksi. Kampanjan tuloksista tehdään myös laaja yhteenveto.

Timo Seppäläinen

Liikenneturvan yhteyspäällikön Eini Karvosen mukaan vanhemmat ovat suhtautuneet kiitellen siihen, että heitä opastetaan kädestä pitäen lapsille tarkoitettujen turvalaitteiden käytössä.
Liikenneturvan yhteyspäällikön Eini Karvosen mukaan vanhemmat ovat suhtautuneet kiitellen siihen, että heitä opastetaan kädestä pitäen lapsille tarkoitettujen turvalaitteiden käytössä.

Savonlinnan Kellarpellossa päiväkodista noudetut lapset istuivat kotiin lähtiessään suurimmaksi osaksi turvallisesti auton turvalaitteessa. Joitain pieniä puutteita lähinnä turvaistuinten kiinnityksissä havaittiin.

Liikenneturvan työntekijät tarkastivat yhdessä poliisin kanssa perjantaina noin 60 päiväkotilapsen turvaistuin- ja turvavyökiinnitykset Kellarpellossa.

Liikenneturva toteutti tämän päiväkotien läheisyydessä pidetyn kampanjan viime vuonna ensimmäistä kertaa Itä-Suomessa kokeiluluonteisesti. Tänä vuonna kampanja on laajentunut valtakunnalliseksi.

Ylikonstaapeli Pekka Lötjönen Etelä-Savon poliisista kertoo, että vanhempien kanssa puhuttiin erityisesti turvaistuimen tai -korokkeen asiallisesta kiinnityksestä autoon.

— Istuimen tai korokkeen pitää olla kiinnitetty napakasti auton rakenteisiin. Turvavyökään ei saa antaa liiaksi löysää ja tästäkin me puhuimme, Lötjönen kertoo.

Lapsen turvallisin paikka on autossa takapenkillä. Etupenkillä on sekin riski, että kolarissa etuistuimen turvatyyny voi laueta, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteen pienelle lapselle.

Lisäksi kerrottiin, että suosituksen mukaan alle 3-vuotiaiden lasten olisi hyvä istua takapenkillä selkä menosuuntaan päin.

Lötjönen kertoo, että vanhemmat samoin kuin päiväkodin henkilökunta kiittelivät, että viranomaiset olivat antamassa neuvoja tärkeässä asiassa.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen sanoo, että kampanjat järjestettiin Liikenneturvan kahdentoista toimipisteen toimialueilla yhteistyössä poliisin kanssa.

— Tuloksista kootaan raportti, joka julkaistaan mahdollisesti jo ensi viikolla.

Kolmea lastaan, Jesse, Oona ja Ella Silvastia päiväkodilta noutanut Tommi Silvasti piti kampanjaa erinomaisena.

— Eipä voi olla juurikaan tärkeämpää neuvontaa ja valvontaa kuin tämä, Silvasti kommentoi.