Romuosmalle uudet yrittäjät – kaksikko ottaa haasteen innolla vastaan

Yrityksen myynyt Kari Lehtonen jää yritykseen antamaan neuvoja yhdeksän kuukauden ajaksi.

Antti Varonen

Toni Kukko ja Mikko Kosonen ovat savonlinnalaisen Romuosman uudet yrittäjät. – Pitkään asiasta puhuttiin, mutta tähän tilaisuuteen piti tarttua, miehet sanovat.
Toni Kukko ja Mikko Kosonen ovat savonlinnalaisen Romuosman uudet yrittäjät. – Pitkään asiasta puhuttiin, mutta tähän tilaisuuteen piti tarttua, miehet sanovat.

Teräksen myyntiin ja metalliromun kierrätykseen erikoistunut savonlinnalainen yritys Romuosma on saanut uudet yrittäjät.

Yrityskaupat tehtiin hiljattain, kun yrittäjä Kari Lehtonen myi yrityksen savonlinnalaisille Mikko Kososelle ja Toni Kukolle.

Mikko Kosonen kertoo pohtineensa pitkäaikaisen ystävänsä Toni Kukon kanssa pitkään yrittäjäksi ryhtymistä.

— Mitä enemmän me siitä keskustelimme, sitä enemmän ajatus alkoi meitä kiehtoa. Pontta päätökselle antoi sekin, että yritys oli Tonille tuttu. Hän on ollut Romuosmalla töissä noin kolme vuotta

Yrittäjän saappaisiin astuminen kiinnosti Kososta eniten siksi, että yrittäminen tuo työelämään ihmiselle tiettyä vapautta ja uusia haasteita.

— Oma tekemisen vapaus oli aivan varmasti yksi merkittävimmistä vauhdinantajista tähän loikkaan, Kosonen sanoo.

Kososen viimeisin työpaikka oli Metsä Woodin Punkaharjun tehtailla kunnossapidossa. Punkaharjulla hän teki sähkötöitä eli huolsi kahta tehdasta ja yhtä voimalaitosta.

Sitä ennen hän toimi muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlilla sähköosaston esimiehenä.

Kosonen ja Kukko ovat tunteneet toisensa parikymmentä vuotta. Miehet sanovat, että kummallakin heillä on aina ollut selkänahassaan vahvasti yrittäjän luonnetta.

— Tykkäämme kovasti touhuta, ja touhua tässä yrityksessä ihan varmasti tulee riittämään. Tämä oli meille mielenkiintoinen haaste, joka piti ottaa vastaan, tuoreet yrittäjät sanovat.

Yrityksen miehille myynyt Kari Lehtonen aikoo jäädä opastamaan yritykseen uusia yrittäjiä yhdeksän kuukauden ajaksi. Tästä sovittiin jo silloin, kun yrityskaupoista neuvoteltiin.

— Yrityskauppa syntyi elo–syyskuun vaihteessa. Itse tulin Romuosmaan yrittäjäksi tammikuussa 2007, kun silloinen yrittäjä Pentti Metsberg myi yrityksensä minulle.

Lehtonen asetti vuoden 2007 alussa omaksi tavoitteekseen päivittää Romuosma nykypäivän vaatimuksia vastaavaksi yritykseksi.

— Koen siinä myös kohtalaisesti onnistuneeni.

Lehtonen sanoo pitäneensä yrityksen kehitystyön johtavana ajatuksena vastata aina asiakkaan tarpeisiin.

— Meillä on ollut pitkään eri alan yhteistyöyrityksiä, joiden kanssa olemme pystyneet toimittamaan asiakkaille puolivalmisteita tai valmiita tuotekokonaisuuksia.

Uudet yrittäjät ehtivät saada Lehtoselta yhdeksän kuukauden aikana paljon oppia. Kari Lehtonen pitää neuvonantajan rooliaan tärkeänä siksi, koska Kukolla eikä Kososella ole aiempaa yrittäjätaustaa.

— Itse en vielä tiedä, mitä teen yhdeksän kuukauden kuluttua.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.