Sairaanhoitopiirien yhdistyminen tuumaustauolle — Sote-maakuntavalmistelun suuntaan Sulkavan ja Savonlinnan on kuitenkin otettava kantaa jo tässä kuussa

Valtio jakaa sote-maakuntavalmistelun rahat joulukuusta alkaen maakunnittain. Savonlinnalaiset ehtivät vielä maanantaina ottaa kantaa kaupungin sote-valmistelusuuntaan.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Sosterin yhteisessä selvityksessä luonnosteltiin kahden kampuksen yliopistosairaalaa, joka olisi syntynyt sairaanhoitopiirien yhdistyessä. Sairaanhoitopiirien yhdistymisneuvottelut eivät ala vielä. Sen sijaan valtio alkaa jo joulukuussa jakaa rahaa maakunta-soten valmisteluun, ja siinä vaiheessa on tiedettävä, minkä maakunnan kanssa Savonlinnan seudun kunnat soteaan valmistelevat.
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Sosterin yhteisessä selvityksessä luonnosteltiin kahden kampuksen yliopistosairaalaa, joka olisi syntynyt sairaanhoitopiirien yhdistyessä. Sairaanhoitopiirien yhdistymisneuvottelut eivät ala vielä. Sen sijaan valtio alkaa jo joulukuussa jakaa rahaa maakunta-soten valmisteluun, ja siinä vaiheessa on tiedettävä, minkä maakunnan kanssa Savonlinnan seudun kunnat soteaan valmistelevat.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallitus ei vielä ottanut kantaa Pohjois-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien mahdolliseen yhdistymiseen.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallitus päätti ottaa asiaan kantaa vasta sitten, kun koko erityisvastuualueen työnjakoa koskevat neuvottelut on käyty.

Erityisvastuualueen neuvottelut saataneen päätökseen loppuvuodesta.

Kuopion yliopistosairaalan erityisvastuualueeseen kuuluvat Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin lisäksi Etelä-Savon Essote, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiri.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallitus kokoontui maanantaiaamuna. Kokouksen esityslistalla oli sairaanhoitopiirin johtajan Risto Miettusen esitys, jonka mukaan yhtymähallitus olisi esittänyt jäsenkunnilleen neuvotteluja Sosterin jäsenkuntien mahdollisesta liittymisestä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin. Yhtymähallitus ei siis käsitellyt tätä asiaa.

Sosterin Peitsaro korostaa: Linjaus sote-maakunnasta tarvitaan silti jo tässä kuussa — Maakuntavalmisteluun tarkoitetut valtionavustukset tulevat jakoon joulukuussa

Sosterin johtaja Panu Peitsaro korostaa, että vaikka sairaanhoitopiirien yhdistymistä koskevat neuvottelut eivät vielä pääsekään alkamaan, Sosterin kuntien on silti päätettävä, mihin suuntaan ne haluavat valmistella maakunta-sotea.

— Sote-maakuntavalmistelun suunta on eri asia kuin sairaanhoitopiirien yhdistyminen. On erittäin tärkeää, että kunnat ottavat asiaan kantaa lokakuun loppuun mennessä, Peitsaro sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pyysi kesällä Savonlinnassa käydessään Sosteria ja Savonlinnan kaupunkia ilmaisemaan kahden kuukauden kuluessa kantansa sote-maakuntavalmistelun suunnasta.

Sosteri on pyytänyt linjauksia muilta jäsenkunniltaan eli Enonkoskelta, Rantasalmelta ja Sulkavalta.

Maan hallitus jakaa yhteensä 70 miljoonaa euroa rahaa maakunta-soten valmisteluun. Valtionavustusten jako alkaa joulukuun 16. päivänä ja päättyy helmikuussa. Siinä vaiheessa on tiedettävä, mikä kunta missäkin maakuntavalmistelussa on mukana.

Kunnat hakevat sote-valmisteluun valtionavustusta maakunnittain. Rahoituksen hakijana ja hankkeen hallinnoijana on jokin maakunnan kuntien yhdessä sopima kunta tai kuntayhtymä.

Savonlinnan ja Sulkavan päätökset sote-maakunnasta puuttuvat

Sosterin valtuusto on jo päättänyt, että sote-maakuntaa valmistellaan vain Pohjois-Savon kanssa. Myös Enonkosken ja Rantasalmen valtuustot ovat päättäneet suunnata Pohjois-Savon maakunta-soteen.

Sulkavan kunnanhallitus esittää kuun viimeisenä päivänä kokoontuvalle valtuustolle, että Pohjois-Savon maakunta-sote sopisi Sulkavan kunnalle mutta kunta ei sulkisi muitakaan vaihtoehtoja pois.

Savonlinnan kaupunginhallituksen on määrä tehdä tiistaina kaupungin sote-suunnasta oma esityksensä kaupunginvaltuustolle. Kaupunginvaltuuston on määrä päättää kaupungin linjauksesta 28.10.

Savonlinnalaiset ehtivät vielä maanantaina 21.10. ottaa kantaa kaupungin sote-alueen valmistelusuuntaan. Kommentointilomake löytyy kaupungin verkkosivuilta tästä linkistä.