Nobelinniemessä aletaan tehdä kohta lattiavaluja — Metsä Woodin tehdasrakennukset ovat nousseet sovitussa aikataulussa

Punkaharjun kertotehtaan laajennusosien rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Muutama työpaikkakin työmaalla olisi edelleen tyrkyllä.

Tuija Pauhu

Metsä Woodin Punkaharjun kertotehtaan rakennustyömaan vastaava mestari Kari Viitanen kertoo, että varsinaisen kertotuotantohallin runkotöistä ovat rakentajat saaneet tehtyä yli 60 prosenttia. - Työt ovat sujuneet hyvin, Viitanen sanoo.
Metsä Woodin Punkaharjun kertotehtaan rakennustyömaan vastaava mestari Kari Viitanen kertoo, että varsinaisen kertotuotantohallin runkotöistä ovat rakentajat saaneet tehtyä yli 60 prosenttia. - Työt ovat sujuneet hyvin, Viitanen sanoo.

Metsä Woodin Punkaharjun kertotehtaan laajennustyömaan eri kohteissa paiskii töitä tällä hetkellä noin 40 työntekijää. Nykyistä tehdashallia laajennetaan kolmelta eri suunnalta.

Työmaan vastaava mestari Kari Viitanen Rakennusliike U. Lipsanen Oy:stä kertoo, että rakennustyömaalla on hieman pulaa eräiden alojen ammattitaitoisista työntekijöistä. Tilanne näytti Viitasen mukaan vielä talvella toisenlaiselta.

Muutamia kirvesmiehiä ja raudoittajia tänne vieläkin tarvittaisiin. - Kari Viitanen

Rakennustöitä Punkaharjun Nobelinniemessä on tehty viime tammikuun alusta alkaen.

Tehtaanjohtaja Ville Varis puolestaan kertoo, että uuden tehdasosan päälaitteet on laitetoimittajalla tilauksessa. Niitä aletaan tuoda Punkaharjulle ensi syksynä, jolloin käynnistyvät niiden asennukset.

— Yhtiön ulkopuolelta palkattavien, uusien työntekijöiden rekrytointi alkaa kesän jälkeen. Arvio 35 uudesta työnpaikasta on edelleen voimassa.

— Teemme ensin kartoituksen, onko omassa yhtiössämme jo töissä henkilöitä, joilla olisi haluja siirtyä töihin Punkaharjun tehtaalle. Sen jälkeen alkaa työntekijöiden etsiminen yhtiön ulkopuolelta, Varis kertoo.

Keväällä Nobelinniemen työmaalle oli Kari Viitasen mukaan tulossa rakentamisesta kiinnostuneita työntekijöitä enemmänkin siihen nähden, millaisena tilanne sittemmin näyttäytyi.

— Viime kuukauden aikana meillä on ollut kuitenkin pientä vajausta joidenkin alojen ammattityöntekijöistä. Pulaa on kirvesmiehistä ja raudoittajista. Yhteensä viittä, hyvällä ammattitaidolla varustettua työntekijää tänne työmaalle vieläkin kaivattaisiin.

Viitanen kertoo olleensa vähän kummissaan, että tilanne työvoiman saatavuudessa muuttui muutamassa kuukaudessa.
-  Vielä talvella lähtötilanne vaikutti oikein hyvältä, kun työvoimaa näytti olleen tulossa riittävästi. Kartoitimme aika laajasti myös paikallistenkin ammattilaisten tilanteen, mutta heistä aika monilla kuului olevan jo työpaikka jossakin muualla.

Kertotehtaan laajennusurakka on sujunut Kari Viitasen mukaan hyvässä rytmissä ja rakennusten runkotöitä on saatu valmiiksi. Tehtaan sorvialueen kaikki seinät ovat käytännössä jo pystyssä.

Myös varsinaisen kertotuotantohallin runkotöistä ovat rakentajat saaneet tehtyä yli 60 prosenttia.

— Siellä on pystyssä seiniä ja kattoakin valmiina, joten hallin lattiavalujakin päästään pian aloittelemaan. Rakentaminen on edennyt kaiken kaikkiaan ennakkoon sovitun aikataulun mukaisesti sekä hyvässä yhteishengessä tehdasrakennusten tilaajan eli Metsä Woodin kanssa, Viitanen toteaa.

Uusi kertopuulinja Punkaharjulla käynnistyy vuoden 2019 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Sen vuosikapasiteetti on noin 65 000 kuutiometriä kertopuuta.

Investoinnin arvo Punkaharjulle on noin 52 miljoonaa euroa. Tehdashallin laajennus on kooltaan noin 13 000 neliötä.

Kertotehtaan työntekijöiden lisäksi tehdaslaajennus tarjoaa uutta työtä raaka-aineen alihankintaketjuun noin 40 ihmiselle.

Punkaharjun tehtaalla on nyt töissä 450 henkeä, joista Metsä Woodin väkeä on noin 400. Loput ovat ulkopuolisten urakoitsijoiden työntekijöitä kunnossapidossa ja tukkikentällä.