Enonkosken valtuusto äänesti venehallin laajennusrahoista — Laajennus tuonee kuntaan lisää työpaikkoja

Kunta on neuvotellut Suvi-veneet Oy:n kanssa ja tarjoutunut laajentamaan yhtiölle vuokrattua hallia, jos yhtiö keskittää koko tuotantonsa Enonkoskelle.

Soila Puurtinen

Enonosken kunta on valmis laajentamaan venehallia miljoonalla eurolla, jos hallin vuokralainen keskittää koko tuotantonsa Enonkoskelle.
Enonosken kunta on valmis laajentamaan venehallia miljoonalla eurolla, jos hallin vuokralainen keskittää koko tuotantonsa Enonkoskelle.

Enonkosken valtuusto varasi äänin 14—3 kunnan ensi vuoden talousarvioon miljoona euroa pienteollisuusalueen venehallin laajentamista varten.

Kunnanjohtaja Kari Kuuramaa arvioi, että laajennus varmistaa Suvi-veneet Oy:n tuotannon keskittymisen Enonkoskelle.

Kunta on neuvotellut Suvi-veneet Oy:n kanssa ja tarjoutunut laajentamaan yhtiölle vuokrattua hallia. Enonkoskella Suvi-veneillä on nyt seitsemän työntekijää. Yhtiön tuotannon kokonaisvahvuus on 15 työntekijää.

Markkinoinnin ja myynnin neljä työntekijää jatkavat Mikkelissä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Lauri Niiranen (kesk.) esitti hallin laajentamismäärärahan poistamista talousarviosta.

Niiranen perusteli esitystään sanoen, että yrittäjän pitäisi kantaa omaakin riskiä laajennuksesta.

Myös Kari Turunen (kesk.) sanoi, että yrittäjän pitäisi itsekin lähteä investointiin mukaan.

Keijo Männynsalo (sit.) sanoi yrittäjällä olevan hyvät perusteet siihen, ettei hän enää investoi itse vaan toimii mieluummin vuokratiloissa.

— En ymmärrä, miksi tätä asiaa täällä puistellaan. Täältä lähtee viimeisetkin työpaikat, jos tämä suunnitelma kuprautetaan nurin, Männynsalo sanoi.

Harri Pöllänen (kesk.) tuumasi, että kunnalla ei ole hallin laajennuksessa riskiä. Halli jää kunnalle joka tapauksessa, jos nykyinen vuokralainen jossain vaiheessa lopettaa.

— Me olemme rakentamassa kiinteistöä, johon tulee vuokralainen, Pöllänen muistutti.

— Jos ei mitään yritetä, niin ei mitään saadakaan, Pöllänen sanoi.

Juha Nousianen (kesk.) totesi, että hallin laajennus on elinkeinopoliittinen ratkaisu.

— Siihen sisältyy riskiä, mutta se tuo kuntaan työpaikkoja. Nousiainen sanoi.

Kunnanjohtaja Kari Kuuramaa huomautti, että Metsä Woodkin toimii Punkaharjulla vuokratiloissa, jotka omistaa Savonlinnan kaupungin kiinteistöyhtiö.

Kuuramaan mukaan hallin laajennuksen pitäisi olla 1 200 neliömetriä, jotta yritys voisi kehittää siellä toimintaansa. Hän kuitenkin esitti, että investointiraha pidettäisiin miljoonassa eurossa, joka oli tarkoitettu tuhannen neliön suuruiseen laajennukseen.

Kuuramaa arveli rakentamisessa saavutettavan jonkin verran säästöjä, kun tontti, sosiaalitilat ja sprinklerijärjestelmät ovat valmiina.

Kuuramaa perusteli valtuustolle pitkään, miksi venehallin rakentaminen kannattaa rahoittaa pitkäaikaisella lainalla.

Hän huomautti, että miljoonan euron investoinnin kattaminen tulorahoituksella vaikeuttaa kunnan kassan hallintaa, kun samaan aikaan erikoissairaanhoidon kustannukset vaihtelevat kuukausittain sadoillatuhansilla euroilla ja kun myös verotuloissa on suuret kuukausittaiset vaihtelut.

— Sinänsä on ihan itsestään selvää, että tämän mittaluokan investoinnit maksetaan lainalla. Täällä se kuitenkaan ei ole itsestään selvää, kun kunnalla ei ole vuosiin ollut velkaa, Kuuramaa sanoi.

Jos Enonkoski ottaa reilun miljoonan euron lainan, kunnalla on velkaa 828 eroa asukasta kohti. Keskimäärin Suomen kunnilla on asukasta kohti velkaa lähes 3 000 euroa.

Suvi-veneet osti elokuussa OH Marinin liiketoiminnan ja jatkoi tuotantoa OH Marinin tiloissa Enonkoskella. Lokakuussa Suvi-veneet Oy:n halli Kerimäen Silvolassa paloi. Yhtiö muutti tuotantonsa Silvolasta väliaikaisesti Kesälahdelle.