Vankeustuomio Savonlinnassa tapahtuneesta raiskauksesta — Vastaaja väitti kaiken tapahtuneen vapaaehtoisesti

Oikeuden mukaan kokonaisnäyttö rikoksesta osoitti asianomistajan joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi.

Tuija Pauhu

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1996 syntyneen miehen ehdolliseen vankeuteen ja tuhansien eurojen korvauksiin raiskauksesta.  
Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1996 syntyneen miehen ehdolliseen vankeuteen ja tuhansien eurojen korvauksiin raiskauksesta.  

Etelä-Savon käräjäoikeus on todennut vuonna 1996 syntyneen miehen syylliseksi raiskaukseen ja tuominnut hänet vankeuteen. Rikos tapahtui viime vuoden elokuussa Savonlinnassa. Mies tuomittiin yhden vuoden ja viiden kuukauden mittaiseen, ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Vastaaja oli oikeudessa kiistänyt syyllistyneensä raiskaukseen. Hänen kertomuksensa mukaan riidatonta tapauksessa oli se, että hän oli ollut sukupuoliyhteydessä asianomistajan eli uhrin kanssa.

Sen sijaan vastaaja väitti oikeudessa, ettei asianomistaja vastustanut sukupuoliyhteyttä, vaan se oli tapahtunut yhteisymmärryksessä ja vapaaehtoisesti.

Vastaaja oli ollut uhriin suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Asianomistajan mukaan teko oli aiheuttanut hänelle voimakasta kipua ja särkyä sekä mustelmia polviin.

Hän oli hakeutunut lääkärin vastaanotolle, ja lisäksi psykologin vastaanotolle, koska fyysisten oireiden lisäksi hän oli kokenut voimakkaita ahdistuksen ja pelokkuuden oireita.

Oikeudella oli päätöstä arvioidessaan käytössä lääkärinlausunto ja psykologin antama lausunto.

Näytön kokonaisuutta arvioiden oikeus toteaa, että syytteen tueksi esitetty muu selvitys tukee monilta osin uhrin kertomusta ja siksi hänen kertomuksensa tulee asettaa näytön arvioinnin pohjaksi.

Vastaajan kertomuksella ei ole taas oikeuden mielestä horjutettu asianomistajan kertomusta ja sitä tukevaa näyttöä.

Näillä ja muilla perusteilla käräjäoikeus katsoi tulleen selvitetyksi, ettei vastaajan syyllisyydestä jäänyt varteenotettavaa epäilystä.

Tuomion saanut mies joutuu maksamaan uhrille kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta korvauksena tuhat euroa. Loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä hän joutuu korvaamaan uhrille 3 500 euroa.

Lisäksi oikeus määräsi, että tuomittu saa maksaa asianomistajan oikeusapupalkkiot, joista maksettavaa kertyy 1 440 euroa. Päätös ei ole lainvoimainen, vaan siitä on mahdollisuus valittaa.