Kodin siivous on tärkeää korona-aikanakin, muistutetaan Puhtausala ry:stä – Oikeat työtavat on kuitenkin muistettava

Korona-aikana ei kannata laiminlyödä siivousta vanhustenkaan kotona. Oikein suojautumalla tartuntariskit voidaan minimoida.

Timo Mustalampi

Hengityssuojain ja suojakäsineet ovat tarpeen myös ulkopuolisten tekemissä kotisiivouksissa. Kuvassa siivotaan kuntosalia. Arkistokuva.
Hengityssuojain ja suojakäsineet ovat tarpeen myös ulkopuolisten tekemissä kotisiivouksissa. Kuvassa siivotaan kuntosalia. Arkistokuva.

Kotisiivoukset ovat turvallisia myös koronarajoitusten aikana, kun siivous tehdään asianmukaisesti suojautuen ja oikeilla työtavoilla, muistutetaan puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö SSTL Puhtausala ry:stä.

Järjestö muistuttaa, että kotisiivoojat tekevät tärkeää työtä epidemian hillitsemiseksi pitämällä kotien hygieniatasoa korkealla. Ammattitaitoiset siivoojat osaavat työskennellä turvallisesti ja hygieenisesti sekä pisara- että kosketusvarotoimia noudattaen.

Oikeat työtavat tärkeitä

Rajoitusten aikana huolta on aiheuttanut erityisesti se, voiko omaan kotiin enää turvallisesti päästää siivoojaa. SSTL Puhtausala ry:n mukaan kotisiivouksia ja kodinhuoltajan tehtäviä voidaan kuitenkin jatkaa koronapandemian aikanakin, kunhan noudatetaan erityistä henkilö- ja asiakasturvallisuutta sekä epidemiasiivoukseen sopivia työtapoja.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut tai viruksen kantaja yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta. CoVid -19 virus ei kykene lisääntymään pinnoilla, mutta säilyy tartuntavaarallisena. Tästä syystä onkin tärkeää, että siivous tehdään tavanomaista useammin ja tehokkaammin, Puhtausala ry:stä tähdennetään.

Tuuletus on tehokas keino

Jos asiakas on sairastunut, siivoojalle tulee ilmoittaa ja siirtää siivous myöhemmäksi. Kun asiakas on parantunut, siivoojan voi jälleen kutsua.

Työterveyslaitoksen uusimman ohjeistuksen mukaan huoneilmassa mahdollisesti viruksia sisältävät aerosolit poistuvat 1-3 tunnin tuuletuksella. Jos siivoja tulee asuntoon heti asiakkaan parannuttua, olisi hyvä tuulettaa asunto kunnolla ennen siivousta.

Jos siivooja saapuu vasta useamman päivän jälkeen asiakkaan parannuttua, ei ole todennäköistä, että ilmassa tai pinnoilla olisi enää tartuntavaarallisia viruksia, ja tilat voi siivota normaalisti.

Jos siivooja itse sairastuu, hän ei tule töihin lainkaan.

SSTL Puhtausala ry:n ohjeet koronarajoitusten aikana tehtäviin kotisiivouksiin:

Varmistetaan, että sekä siivooja että asiakas ovat terveitä. Koska tilanteet elävät, asia kannattaa tarkistaa joka kerta etukäteen esimerkiksi tekstiviestillä.

Mikäli mahdollista, kannattaa asiakkaan ulkoilla siivouksen aikana. Mikäli ulkoilu ei ole mahdollista, on säilytettävä kahden metrin etäisyys siivoojan kanssa.

Siivooja käyttää suojakäsineitä ja myös suu-nenäsuojusta asiakkaan niin toivoessa tai itse halutessaan.