Laatokan portin keskeneräiset rakennukset menivät kaupaksi — hinta putosi 1,8 miljoonasta 18 000:een euroon

— Tällä hetkellä Laatokan portti -projekti on avoinna tulevaisuuden suhteen, uusi omistaja sanoo.

Anssi kemppinen

Laatokan portin hotellirakennustyömaa on seissyt keskeneräisenä vuosikausia. Arkistokuva heinäkuulta 2013.

Kuutostien varrella Parikkalassa sijaitsevan Laatokan portin keskeneräiset hotellirakennukset ovat vaihtaneet omistajaa. Pitkään myynnissä olleen matkailuyrityksen kauppahinta jäi Etelä-Karjalan ulosottoviraston huutokaupassa 18 000 euroon.

Kaikkiaan kuusi kiinnostunutta jätti kohteesta tarjouksen. Eniten oli valmis maksamaan Veli-Pekka Torvinen Kempeleestä.

Uusi omistaja ei ole avaamassa yrityksen ovia lähiaikoina. Hänen mukaansa hotellirakennusten toimintaideaa ei ole toistaiseksi lyöty lukkoon.

— Tällä hetkellä Laatokan portti -projekti on avoinna tulevaisuuden suhteen. Odotamme tietoja Parikkalan raja-aseman aukeamisesta ja teemme suunnitelmat sen mukaan, Torvinen toteaa.

Hotelli-ravintola Laatokan portin tontilla olevat keskeneräiset rakennukset ja runsaan hehtaarin suuruisen alueen vuokraoikeus päätyivät Etelä-Karjalan ulosottoviraston huutokaupattavaksi kesäkuun alussa. Alueen aikaisempi omistaja oli Kiinteistöosakeyhtiö Tynkkylänjoen kartano, joka oli vuokrannut tontin taustayhtiölleen Karelia Hotel Groupille.

28 huoneistoa käsittävä kokonaisuus päätyi myyntiin kesällä 2014, jolloin sen hintapyyntö oli 1,8 miljoonaa euroa. Toukokuuhun 2016 mennessä hintapyyntö oli laskenut 685 000 euroon.

Laatokan portti rakennettiin 1950-luvulla Joukion rajavartioasemaksi, joka lakkautettiin vuonna 1992. Lentokapteeni Matti Kosonen osti raja-aseman vuonna 1997 ja remontoi sen lomakeskukseksi.

Vuonna 2010 matkailuyritys päätyi kasino-miljonäärin tunnetun liikemiehen Pekka Salmen omistukseen. Salmi aloitti venäläisen investoijan kanssa kolmen uuden kaksikerroksisen lomatalon rakentamisen, mutta venäläinen kumppani erosi hankkeesta, ja rakentaminen keskeytyi rahoitusongelmiin vuonna 2013.

Pekka Salmen kuoleman jälkeen omaiset laittoivat keskeneräisen hotellikokonaisuuden myyntiin.

Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen pitää syntyneitä kauppoja tervetulleena asiana. Kuutostien varrella on paljon hiljenneitä matkailukohteita, joihin kaivattaisiin elämää-

— Tilanne on kuitenkin haasteellinen, sillä Parikkalan rajanylityspaikka ei toteudu ihan tässä ja nyt. Se näyttää olevan sidoksissa paljon suurempiin ja merkityksellisempiin asioihin.

Laatokan portin alkuperäisissä rakennuksissa hotellitoiminta sekä kalakauppa toimivat normaalisti.

Piia Kaskinen, Anne Kokkonen

Tiina Knaappila

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.