Eksotessa tapahtuikin tulkintavirhe — Kotiin kuljetetun ruoan hinta ei kallistunutkaan, vaikka korotuksesta ilmoitettiin jo 700 asiakkaalle

Noin 700 asiakasta sai Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä (Eksote) virheellistä tietoa, että kotipalveluaterioihin tulisi 20 prosentin korotus — Tulkintavirhettä ja ylimääräistä harmia pahoitellaan.

Marleena Liikkanen

Eksoten kotipalveluateria sisältää lämpimän ruoan lisäksi salaatin, leivän ja jälkiruoan. Lounas toimitetaan perille lämpölaatikoissa.
Eksoten kotipalveluateria sisältää lämpimän ruoan lisäksi salaatin, leivän ja jälkiruoan. Lounas toimitetaan perille lämpölaatikoissa.

Kotiruokapalveluiden hinta ei kallistukaan, vaikka Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ehti ilmoittaa korotuksesta noin 700 asiakkaalleen.

Asiakkaille oli kirjeitse kerrottu, että Eksote oli päättänyt noin 20 prosentin korotuksesta kotipalveluaterioihin. Kalliimpia hintoja alettaisiin veloittaa kuluvan heinäkuun alusta.

Lounaan hinta olisi ilman ateriatukea kohonnut 9,40 eurosta 11,70:een.

Tulkintavirhettä pahoitellaan

Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) huomauttaa, torstaisessa mediatiedotteessa, että sotkun syynä oli tulkintavirhe.

Hallitus päätti toukokuussa korottaa asiakasmaksuja, mutta ulkopuolelle  rajattiin tuloperusteiset asiakasmaksut.

Tuloperusteisiin asiakasmaksuihin kuuluvat myös säännöllisen kotihoidon maksut ja yhtenä osana ateriamaksut. Vesterisen mukaan Eksoten virkamiehet eivät olleet tulkinneet rajausta oikein.

Samassa tiedotteessa Eksoten perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen on pahoillaan ylimääräisestä huolesta, jonka virheellinen tulkinta aiheutti kotihoidon asiakkaille ja näiden läheisille.

Hän lupaa, että Eksote on yhteydessä asiakkaisiin ja oikaisee virheensä.

Virheellisiä laskuja ei ehditty toimittaa asiakkaille.

Eri maksuluokkia

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri noudattaa kotiin kuljetettavien aterioiden hinnoittelussa viittä eri maksuluokkaa, mikäli asiakas on kotihoitopalvelun piirissä.

Taksat perustuvat asiakkaiden tuloihin ja varallisuustuottoihin.

Listan mukaan halvimmasta lounaasta veloitetaan 7,10 euroa. Hinta pätee, jos henkilön tulot ovat alle 900 euroa kuukaudessa. Eniten eli 11,30 euroa maksavat kotilounaasta ne asiakkaat, joiden tulot ylittävät 2000 euroa kuukaudessa.

Kalleimman ja halvimman taksan väliin jäävät 8,10 euron, 9,30 euron ja 10,40 euron hintaiset lounaat samoin kotiin toimitettuina.