Päätös tekonivelleikkausten työnjaosta siirtyy helmikuulle — Kolmenkeskiset neuvottelut Sosterin, Essoten ja Coxan kesken jatkuvat

Osapuolet ovat vaitonaisia neuvottelujen sisällöstä.

Jaana Hänninen

Coxa Oy on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala. Sen pääomistajat ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Tampereen kaupunki. Coxan ainoa leikkaava sairaala nykyisin on Tampereella.
Coxa Oy on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala. Sen pääomistajat ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Tampereen kaupunki. Coxan ainoa leikkaava sairaala nykyisin on Tampereella.

Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloitten leikkaustoiminnan työnjaosta ja tekonivelsairaala Coxan roolista odotetaan päätöstä helmikuulla, kertovat Essoten johtaja Risto Kortelainen ja Sosterin johtaja Panu Peitsaro.

Essote, Sosteri ja Coxa Oy ovat käyneet kolmenkeskisiä neuvotteluja marraskuulta saakka. Osapuolet ovat vaitonaisia neuvottelujen sisällöstä.

Sosteri ja Coxa tekivät syyskuussa aiesopimuksen, jonka mukaan tekonivelleikkaukset aloitetaan Savonlinnan keskussairaalassa Coxan brändin alla. Coxan brändin uskotaan lisäävän leikkausten määrää Savonlinnassa niin, että keskittämisasetuksen vaatima 600 leikkausta tulee täyteen.

Päätös aiesopimuksen mukaisesta yhtiöstä tai muusta toimintatavasta oli määrä tehdä vuodenvaihteeseen mennessä.

Marraskuussa Essote lähti mukaan neuvotteluihin. Tuolloin Coxa Oy:n toimitusjohtaja Tarmo Martikainen kertoi, että hän ei pidä poissuljettuna tekonivelleikkausten tekemistä Coxan brändin alla Savonlinnan lisäksi myös Mikkelissä.

Etelä-Savon maakunta linjasi syksyllä 2016, että sairaalat tekevät työnjakoa niin, että niiden yhteenlaskettu leikkausmäärä täyttää keskittämisasetuksen vaatimukset. Sama leikkaustiimi olisi leikannut potilaita Mikkelissä ja Savonlinnassa. Sittemmin asetus säädettiin siten, että vaaditut 600 leikkausta on tehtävä yksien seinien sisällä. Siitä alkoi Etelä-Savon maakuntaa hiertävä kiista leikkaustoiminnan työnjaosta.

Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.) ja varapuheenjohtaja Pekka Selenius (kok.) moittivat ministeriön tekemää asetuksen tulkintaa viimeksi Itä-Savon haastattelussa maanantaina.

Uusimmat uutiset