Jorma Silvasti: Putinin vierailu on hieno huipennus itsenäisyysvuodelle

Putinin vierailulla on Silvastin mukaan vahva symboliarvokin: entisessä sotalinnassa käydään nyt kansainvälistä dialogia.

Timo Seppäläinen

Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti uskoo, että Putinin vierailun merkitys on koko alueelle suurempi, kuin moni ymmärtää. - Se on myös suuri kunnia juhlille ja itsenäisyysvuodellemme.
Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti uskoo, että Putinin vierailun merkitys on koko alueelle suurempi, kuin moni ymmärtää. - Se on myös suuri kunnia juhlille ja itsenäisyysvuodellemme.


Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti on erittäin iloinen siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee oopperajuhlilla presidentti Sauli Niinistön kutsumana.
Putin seuraa Pjotr Tshaikovskin Jolanta-oopperan esityksen 27. heinäkuuta. Kyseessä on Moskovan Bolshoi-teatterin vierailuesitys.
— Putinin vierailun merkitys juhlille ja koko seutukunnalla on arvaamattoman suuri. Ehkä me emme aivan ymmärräkään, kuinka suuresta asiasta on kyse, sanoo Silvasti.
— Venäjä on edelleen supervalta, jonka päämiehen toimintaa seurataan kansainvälisestikin erittäin tarkasti. Voi olla, että Savonlinnan nimi tulee tätä kautta entistä tunnetummaksi ympäri maailman.
Silvastin mukaan on symbolisesti merkittävää, että Sauli Niinistö haluaa tuoda Venäjän päämiehen linnaan, joka on rakennettu sotakoneeksi ja joka nyt toimii kulttuurin näyttämönä.
— Nyt entisessä sotalinnassa käydään kansainvälistä dialogia. Tämä on minusta äärimmäisen hieno asia, ja nostaa linnankin merkitystä kansainvälisesti.
Silvasti ei ole pahoillaan siitä, että Niinistö ei näe esimerkiksi oopperajuhlien omaa tuotantoa olevaa teosta.
— Vierailijoiden teokset ovat osa oopperajuhlien ohjelmistoa. Meille ei ole oleellista, minkä teoksen korkea-arvoiset vieraat näkevät, vaan kaikki juhlien ohjelmassa olevat teokset ovat yhtä merkittävä osa juhlia.
Kun Silvasti suunnittelu kesän 2017 ohjelmaa, hän halusi nostaa esille myös Suomen naapurimaat ja maat, joilla on pitkä yhteinen historia Suomen kanssa. Alunperin oli ajatus kutsua vieraat Venäjältä ja Ruotsista, mutta Tukholman kuninkaallisen oopperan vierailusta on vain muutama vuosi. Niinpä läntiseksi vieraaksi valikoitui Madrid, itäiseksi Moskovan Bolshoi.
— Putinin vierailu korostaa myös oopperajuhlien itsenäisyysteemaa, jossa naapurimaa on tärkeällä sijalla. On todella suuri kunnia, että Putinin itsenäisyyden juhlavuoden vierailu kohdistuu juuri Savonlinnaan ja oopperajuhlilla.

Riitta-Leena Lempinen-Vesa

Riitta-Leena Lempinen-Vesa