Savonlinnan seudulle torstaiksi luvassa pyryä – Lumimäärä tuplaantuu tällä viikolla

Lämpötila saattaa viikonloppuna käväistä plussan puolella, ensi viikolla jatkuu perustalvisää.

Soila Puurtinen

Lunta on luvassa Savonlinnan seudulle lähipäivinä lisää. Arkistokuva
Lunta on luvassa Savonlinnan seudulle lähipäivinä lisää. Arkistokuva

Savonlinnan seudulla alkoi keskiviikkona sadella lunta, mutta Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle kertoo puoliltapäivin, että ne sateet ovat jo heikkenemään päin.

– Torstaina lunta on tulossa vähän selvemmin lisää. Pyry alkaa iltapäivällä ja lunta tulee aikalailla yhtenäisesti perjantaiaamuun asti. Lunta voi tässä vaiheessa kertyä kymmenkunta senttiä ja lumi tulee itätuulen kera eli lumi kinostuu. Puuskissa tuulta voi olla 10-15 metriä sekunnissa.

Pakkanen kiristyy keskiviikkona iltaa kohti kymmenen asteen tienoille ja pysyttelee niissä lukemissa perjantai-iltaan, minkä jälkeen keli lauhtuu viikonlopuksi nollan tienoille tai jopa aavistuksen plussan puolelle.

– Ei se paljon plussan puolelle mene eikä juuri lumiseen maisemaan vaikuta. Lumi voi vähän painua kasaan, mutta ei se varsinaisesti vielä sula. Vielä lauantaina ja sunnuntainakin on luvassa lisää lunta, ja viiden vuorokauden lumikertymä voi Savonlinnan seudulla olla reilut 20 senttiä eli siellä lumimäärä tuplaantuu.

Sää hieman viilenee viikonlopun lauhan jakson jälkeen.

– Sääkuvaa kuitenkin hallitsee laaja matalapaineen alue eikä kireitä pakkasia ole ainakaan heti jatkossakaan luvassa. Lunta sen sijaan saattaa ensi viikollakin tulla.

Ajokelin varoitetaan olevan vaarallinen torstaina ja perjantaina ja mahdollisesti vaarallinen viikon muina päivinä.