Lautturin paikka auki Puumalan saaristoreitillä — Viime kesänä matkustajia oli yli 1600

Lippujen hinta saattaa hieman nousta.

Vesa Vuorela

Norppa on entinen pelastuslaitoksen joka kelin alus, joka nykyään kuljettaa kesäisin polku- ja moottoripyöräiliijöitä Lintusalon ja Hurissalon välillä.
Norppa on entinen pelastuslaitoksen joka kelin alus, joka nykyään kuljettaa kesäisin polku- ja moottoripyöräiliijöitä Lintusalon ja Hurissalon välillä.

Puumalan kunta etsii laivurin ja kansimiehen muodostamaa yritystä hoitamaan ensi kesänä Lintusalon ja Hurissalon välistä lauttayhteyttä.

Pyöräilijöitä ja moottoripyöräilijöitä Lietveden saaristoreitillä on kuljetettu kahden kesän ajan. Norppa II -aluksella oli vuonna 2017 yli 1 000 matkustajaa ja viime kesänä yli 1 600.

Kunta on julkistanut tarjouspyynnön, jolla etsitään ensi kesän operaattoria. Kunnan tekninen johtaja Kimmo Hagman toteaa, että hänen on tässä vaiheessa annettava vielä savolainen vastaus aikaisempien liikennöitsijöiden jatkoaikeista tai muiden kiinnostuksesta.

— Joka tapauksessa uutta operaattoria nyt haetaan. Kunta haluaa toiminnalle jatkuvuutta, sanoo Hagman.

Viime kesäksi kunta investoi pelastusaluksiin, mitä Trafi edellytti, koska matkustajakapasiteettia nostettiin 20:een.

— Lisäksi hankittiin sadekatos, jota ei tosin viime kesänä juuri tarvittu.

Kunta olisi tyytyväinen, jos liikennöinti kannattaisi omillaan, mutta Hagmanin mukaan ymmärrystä on myös sille, että alussa toiminta hakee paikkaansa taloudellisesti.

Työ sitoo koko kesäksi

Lauttureilla ei ole taloudellista riskiä. Kunta hankki lautan ja kustantaa polttoaineet, huollon ja vakuutuksen. Yrittäjä tilittää lipputulot kunnalle ja saa sopimuksen mukaisen korvauksen.

Toisaalta kyseessä on sitova kesätyö. Kesäkuusta elokuuhun 92 päivänä pitää ajaa edestakainen vuoro Lintusalon ja Hurissalon välillä.

Lisäksi tarjouspyyntöön on kirjattu seitsemän ylimääräistä lauantaivuoroa kesäkuun lopun ja elokuun 10. päivän välille. Liikennöinti kestää noin kaksi tuntia päivässä, ja lautturit ovat hoitaneet lisäksi paikkavarausten vastaanottamisen.

Alustavasti lippujen hintaan on suunniteltu parin euron korotusta niin, että polkupyörän ylitysmaksu olisi 12 euroa ja moottoripyörän 17 euroa. Jalankulkija maksaisi kyydistä kympin. Lippujen hinnasta päätetään kuitenkin vasta kilpailutuksen pohjalta.

Tarjouspyyntö koskee kesää 2019, mutta kunta on valmis jatkamaan sitä kahdelle seuraavalle vuodelle.