Jääkiekkopomolta hyviä neuvoja Kiinan-markkinoille — Jukka Kohosen mukaan Jokereitten sopimuksessa on kyse muustakin kuin jääkiekosta

Jokereitten toimitusjohtaja Jukka Kohonen sanoo, että Jokereitten kautta suomalaiset yritykset saavat näkyvyyttä Kiinassa ja kiinalaiset Euroopassa.

Antti Varonen

Jokereitten toimitusjohtaja Jukka Kohonen sanoo, että Jokereitten kautta suomalaiset yritykset saavat näkyvyyttä Kiinassa ja kiinalaiset Euroopassa.
Jokereitten toimitusjohtaja Jukka Kohonen sanoo, että Jokereitten kautta suomalaiset yritykset saavat näkyvyyttä Kiinassa ja kiinalaiset Euroopassa.

Jos haluaa kiinalaisia Saimaalle, pitää mennä Kiinaan. Näin sanoi Jokereitten toimitusjohtaja Jukka Kohonen Saimaa Summitissa Savonlinnassa maanantaina. Kohosella oli muitakin hyviä vinkkejä Kiinan-markkinoille pyrkiville.

Jokereilla pekingiläisellä KHL-seura Kunlun Red Starilla on yhteistyösopimus, joka auttaa Pekingiä valmistautumaan vuoden 2022 talviolympialaisiin.

— Me opetamme heitä rakentamaan jäähalleja, rakentamaan jäätä ja hoitamaan jäätä. Sopimukseen sisältyy myös valmennusyhteistyötä, Kohonen tiivistää.

Kohosen mukaan kyse ei kuitenkaan ole pelkästään jääkiekosta. Kun Jokereista esitettiin juttu Kiinan televisiossa, sitä katseli 220 miljoonaa kiinalaista ja suomalaiset yritykset saivat näkyvyyttä. Vientiyhdistys Finnpro auttoi osaltaan Jokereita Kiinan markkinoille, mutta toisaalta Finnpro totesi Jokereitten avanneen ovia moniin paikkoihin, joihin Finnpro ei muuten olisi päässyt.

Kiinalaiset megabrändit pääsevät saman näkyvyyden myötä Euroopan markkinoille.

— Perimmäisenä ajatuksena on uusi silkkitie, tietoliikenne- ja rautatieyhteyksien uudistaminen. Tähän strategiaan liittyvät koko olympialaiset, mukaan lukien jääkiekko, Kohonen sanoo.

Kohonen korostaa nopeutta. Kiinalaiset eivät pidä eurooppalaisesta tavasta, jossa ”juodaan puoli vuotta kahvia” eikä mitään tapahdu. Toisaalta Kohonen korostaa myös symboliikan merkitystä.

Jokereitten Kiina-yhteistyö alkoi helmikuussa 2016, kun Kiinan urheiluministeri Liu Peng tiputti avauskiekon ottelussa, jossa Jokerit voitti Pietarin SKA:n. Jokerit kehysti useita kopioita aloituskiekkotilannetta esittävästä valokuvasta ja lähti huhtikuussa Pekingiin tapaamaan talviurheiluihmisiä. Valokuvaa jaettiin lahjana, ja lisäksi se osoitti, että Jokereilla oli jo Kiinan-yhteys.

Kiinalaiset halusivat jo seuraavassa heinäkuussa turnaukseensa joukkueen verran suomalaisia jääkiekkojunnuja. Se järjestyi. Kohonen arvioi, että tällä turnauksella oli ratkaiseva rooli ison sopimuksen syntymisessä.

Red Star Kunlun tulee 28. heinäkuuta pelaamaan Jokereitten kanssa harjoitusottelun. 9. syyskuuta Jokerit matkustaa Shanghaihin pelaamaan. Kohonen kutsui yleisönsä molempiin tapahtumiin solmimaan suhteita.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.