Vuosi sitten Lotta-Sofia Saahko päätti alkaa elää unelmaansa — nyt hän bloggaa unelmaprojektistaan kymmenille tuhansille lukijoille

Lotta-Sofia Saahko onnellisuusprojektin etenemistä seuraavat esimerkiksi yli 42 200 Instagram-seuraajaa.

Mari Koukkula

Asunnossa on paljon pinta-alaa, mutta niukasti tavaraa. Koko seinän peittävä kirjahylly on puoliksi tyhjä, ja toisen päädyn kirjat on järjestelty selkämysten värien mukaan, siniselkäiset yhdessä, punaselkäiset toisaalla.
Osa asunnon huonekaluista on kiertänyt maailmaa, komistaneet koteja Puolassa, Saksassa ja Kiinassa, missä Saahkon perhe on asunut vanhempien töiden vuoksi.
Kaakkois-Aasiasta äskettäin reppureissaamasta palannut Lotta-Sofia Saahko, 24, nousee varpailleen ja kurkottelee Muumi-mukia keittiön hyllystä. Vanhempien koti — joka sijaitsee tällä hetkellä Mikkelissä — on tukikohta, jonne on turvallista palata reissujen välissä.
Kahvia kaataessaan Saahko kertoo Muumi-mukien muistuttaneen häntä aina Suomesta, kotimaasta. Hän on pulittanut yhdestä harvinaisuudesta 80 euroa.

Tammikuussa 2016 Saahko päätti alkavansa elää unelmaansa.
Taustalla kummitteli turhautuminen hukkaan heitettyihin vuosiin, joita oli kertynyt pyöreät viisi. Lukion jälkeen Saahkon piti opiskella huippuyliopistossa Englannissa, luoda uraa ja matkustella. Sen sijaan hän päätyi Saksaan opiskelemaan sitä sun tätä ja ottamaan vastaan joutavia harjoittelupaikkoja — pitkälti ollakseen lähellä silloista poikaystäväänsä.
Viisi oli luku, joka herätti.
Viime kesänä alkoi tapahtua.Saahko suoritti graafisen suunnittelun kurssin Englannissa, asui pari kuukautta Puolassa ja lomaili Kreikassa. Puolassa Saahko aloitteli uraa somekonsulttiyrittäjänä. Työ ei katsonut asuinpaikkaa, ja hän sai olla lähellä rakasta pikkusiskoaan. Loma Kreikassa oli puolestaan matka, josta oli haaveiltu siskon kanssa pitkään.
Mutta ennen kaikkea hän puki päälleen uuden, positiivisen ja päättäväisen asenteen. Kuin sinetöidäkseen päätöksensä hän nimesi vuonna 2015 aloitetun bloginsa uudelleen. Nyt se kantaa nimeä She lives her dream (hän elää unelmaansa).

Nurmijärven asukasluvun verran seuraajia

Kotona ollessaan Saahko aloittaa aamunsa usein kuvaamalla kahvimukiaan sosiaalisen median kuva- ja videopalveluihin Instagramiin ja Snapchatiin. Instagram-seuraajia hänellä on 42 200, joka on kutakuinkin yhtä paljon kuin Nurmijärvellä on asukkaita.
— Somessa on tyttöjä, jotka postailevat peppukuvia tai esittelevät pitkiä ripsiään ja kauniita kiharoitaan. Heillä voi olla paljon seuraajia. Mutta ei niitä seuraajia välttämättä kiinnosta, mitä se tyttö tekee.
Saahko toivoo, ettei häntä seurattaisi somessa vain hänen ulkonäkönsä takia. Saahko haluaa inspiroida. Hän pyrkii kannustamaan esimerkillään muitakin tarttumaan unelmiinsa. Saahkon unelman keskiössä on onnellisuus, jota hän ruokkii terveellisillä elintavoilla ja matkustamisella.
— Olisipa silloin joskus joku sanonut minulle ääneen, että kelpaan sellaisena kuin olen. Yritän nyt olla muille sellainen henkilö, jollaisen olisin itse tarvinnut nuorena.

"Oivalsin, etteivät tiede ja politiikka ole ainoat väylät parantaa maailmaa"

Kun Saahko valmistui lukiosta, äiti vei hänet Mensan älykkyystesteihin. Tyttö läpäisi ne kirkkaasti. Seurasivat valtavat paineet.
— Tuli olo, että tällaisia lahjoja on pakko hyödyntää oikein. Että musta on pakko tulla geenitutkija.
Hän opiskeli valtio-oppia Saksassa. Hän haki lääketieteelliseenkin, vaikka vihasi luonnontieteitä. Harhaili.
Saahko on aina ihaillut saksalaista lastenkirjailijaa Cornelia Funkea sekä Harry Potter -elokuvien graafisia suunnittelijoita Miraphora Minaa ja Eduardo Limaa.
Tavattuaan Minan ja Liman joululomamatkallaan heidän liikkeessään Lontoossa Saahko oivalsi, etteivät tiede ja politiikka ole ainoat väylät parantaa maailmaa.
— Tajusin, että toisten ihmisten elämistä voi tehdä parempia tekemällä itse sitä, mistä nauttii eniten ja missä on hyvä.
Yksi Saahkon haaveista on kirjoittaa kirja. Blogissaan hän jakaa ruokareseptejä sekä kirjoittaa liikunnasta ja henkisestä hyvinvoinnista, joten lukijat ovat toivoneet hänen kirjoittavan self help -oppaan.
Saahko on kuitenkin päättänyt, että hänen nimensä koristaa aikanaan lastenkirjan kantta. Sellaisen, jossa on kaunis kuvitus ja joka tempaisee lapset tarinoihinsa samalla tavalla, kuin Cornelia Funken kirjoittamat seikkailut tempaisivat hänet.

Takana 30 eri kotiosoitetta, 13 kotikaupunkia ja viisi eri maata

Saahko toivoo pääsevänsä haastateltavaksi televisioon ja suomalaisiin aikakauslehtiin. Saksalaisissa hän on jo ollut, kahdestikin. Hän tietää, että toive kuulostaa pahalta, kuin hän janoaisi julkisuutta.
— Haluan tehdä jotain niin tärkeää, että se on kertomisen arvoista. Pelottaa, että ihmiset ymmärtävät tämän väärin ja luulevat, että haluaisin olla kuuluisa. Siitä ei ole kyse.
Saahko tietää, että jotkut hänen haaveistaan ovat aika hassuja. Hän haluaa esimerkiksi esiintyä jonaine päivänä musikaalissa. Silti hän puhuu unelmistaan rohkeasti.
Avoimuus lienee jossain määrin maailmalta omaksuttua. Saahko laskee olleensa kirjoilla 30:ssä eri osoitteessa 13:ssa eri kaupungissa ja viidessä eri maassa. Vaasan hän usein unohtaa laskuista.
Siellä hän tosin asuikin vain neljä kuukautta, mutta sen yliopistosta hän saa aivan pian maisterin paperit.

Perhe menee unelmien edelle

Kun elämä on vienyt ympäri maailmaa, ainoa pysyvä asia on ollut perhe. Saahkon 16-vuotias sisko Lili onkin hänen paras ystävänsä ja mahdottoman rakas. Lotta ei osaa olla pitkään ilman häntä.
Perhe on ainoa, jonka Saahko laittaa unelmiensa toteuttamisen edelle. Vaikka hän matkustelee paljon, hän ei suostuisi asumaan erossa perheestään toisella mantereella asti. Omaa asuntoa hän on alkanut jälleen kaivata, mutta se saisi sijaita Euroopassa.
Saahko haluaisi sanoa kodin olevan siellä missä perhe, mutta tällä hetkellä perhe on hajaantunut. Pikkuveli opiskelee Saksassa, pikkusisko muuttaa tulevalla viikolla ilmaisutaitolukion ja omien haaveidensa perässä Rantasalmelle ja vanhemmat työskentelevät Mikkelissä.
Entä missä on rakkain paikka maailmassa? Saahkon kasvot kääntyvät hymyyn.
— Pappani koti Valkeakoskella! Se on aina pysynyt samana. Toinen on mökkimme Mäntyharjulla, missä ainakin tapaamme koko perheellä joka kesä.

Lotta-Sofia Saahko
Syntynyt Valkeakoskella 23.12.1992.
She lives her dream -blogin kirjoittaja ja somekonsultti.
Kirjoilla Mikkelissä, mutta matkustaa paljon.
Valmistuu keväällä filosofian maisteriksi Vaasan yliopistosta, pääaineenaan digitaalinen viestintä.
Muuttamassa Lontooseen jatkamaan graafisen suunnittelun opintoja.
Puhuu suomea, englantia, saksaa, kiinaa ja latinaa.
Perheeseen kuuluvat vanhemmat, pikkusisko ja pikkuveli.
Rakastaa matkustamista, mutta myös leffailtoja siskon kanssa.
Inhoaa sitä, kun bloggaajat määrittelevät ihmisten arvon seuraajamäärän perusteella.
Ihmettelee sitä, miksi Suomessa on huhtikuussa vielä lunta.

Laura Pylvänäinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.