Savonlinnassa valmistetuilla laitteilla ajetaan pian maailmanennätysvauhtia Äänekoskella

Andritz on käynnistänyt toimittamansa laitteistot — merkittävä osa niistä tehtiin Savonlinnassa.

Timo Seppäläinen

Merkittävä osa Andritzin Äänekoskelle toimittamista laitteista on tehty Savonlinnassa.

Andritz on käynnistänyt toimittamansa päälaitteet suunnitellusti Metsä Groupin uudella biotuotetehtaalla Äänekoskella.

Valtaosa kansainvälisen teknologiakonserni Andritzin Äänekoskelle toimittamista laitteista on suomalaista alkuperää ja merkittävä osa niistä tehtiin yhtiön konepajalla Savonlinnassa.

Andritz toimitti Äänekoskelle neljä isompaa kokonaisuutta:

– Puunkäsittelyyn kolme kuorinta- ja haketuslinjaa. Kullakin kuorintalinjalla voidaan käsitellä havu- ja lehtipuuta maailmanennätyskapasiteeteilla (mänty/kuusi/koivu 470/350/270 kuorellista kiintokuutiometriä tunnissa).

– Havu- ja lehtipuusellua valmistavan kuitulinjan havusellutuotanto 3 900 tonnia päivässä on maailman suurin.

– Maailman energiatehokkain mustalipeähaihduttamo on Euroopan suurin. Sen haihdutuskapasiteetti on 1 650 tonnia tunnissa.

– Euroopan suurimman kaustisointilaitoksen valkolipeän tuotanto on 16 000 kuutiota päivässä.

Andritzin mukaan tämä suurtoimitus vahvistaa entisestään yhtiön asemaa yhtenä maailman johtavista sellutehtaiden päälaitetoimittajista.

Myös Metsä Group on kauppaan tyytyväinen.
— Olemme kehittäneet tehtaitamme yhteistyössä pitkäjänteisesti. Tämäkin maailmanluokan tehdas rakennettiin aikataulussa ja budjetissa, toteaa metsä Groupin projektinjohtaja Timo Merikallio.

Metsä Groupin biotuotetehtaan rakentaminen alkoi toukokuussa 2015. Tehtaan koekäyttö alkoi tämän vuoden helmikuussa ja tehdasta käynnistetään nyt. Sellutoimitukset asiakkaille alkavat syyskuussa ja 1,3 miljoonan tonnin vuosituotantoon päästään noin vuoden päästä.

Kansainvälinen teknologiakonserni Andritzin pääkonttori sijaitsee Itävallan Grazissa. Henkilöstöä on noin 25 200 ja toimipaikkoja yli 250 yli 40 maassa.

Suomessa Andritzilla on noin 1 200 työntekijää. Suomen pääkonttori on Helsingissä ja tuotantoa Kotkassa, Lahdessa, Savonlinnassa, Varkaudessa ja Tampereella.

Simo Härkönen

Simo Härkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.