Seurakuntamestari Raimo Nuopponen uskoo maailman suurimman puukirkon paloturvallisuuden olevan kunnossa — ”Kerimäen kirkko on suojattu hyvin”

Kiihtelysvaaran puukirkko paloi maan tasalle viikonloppuna Pohjois-Karjalassa. Poliisi arvelee paloa tahallaan sytytetyksi. Kerimäellä on sprinklerisammutusjärjestelmästä alkaen paloturvallisuus hyvällä tasolla. Savonlinnalainen kanttori Minna Raassina kirjoitti lapsuudenkirkkonsa tuhosta koskettavasti.

Tuija Pauhu

Kerimäen kirkon 170-vuotisjuhlaa vietettiin 10. kesäkuuta. Kirkossa on automaattinen sammutusjärjestelmä, jossa sprinklerit alkavat kastella ympäristöä, kun järjestelmä havaitsee tulipalon.
Kerimäen kirkon 170-vuotisjuhlaa vietettiin 10. kesäkuuta. Kirkossa on automaattinen sammutusjärjestelmä, jossa sprinklerit alkavat kastella ympäristöä, kun järjestelmä havaitsee tulipalon.

Kiihtelysvaaran 1700-luvulla rakennettu puukirkko tuhoutui täysin tulipalossa viikonloppuna Pohjois-Karjalassa.

Savonlinnan seurakunnan alueella on maailman suurin puukirkko, Kerimäen kirkko. Kesällä juhlittiin Kerimäen kirkon 170-vuotista taivalta juhlallisesti.

Valtava puukirkko on toki altis tulipaloille materiaalinsa vuoksi, mutta se on myös varustettu nykyaikaisella sammutusjärjestelmällä. Ympäristössä on myös kameravalvonta, ja kirkko on myös murtosuojattu.

— Kerimäen kirkko on suojattu hyvin. Sprinklerisammutusjärjestelmä tuli jo 1980-luvulla, kameravalvontakin jo 1990-luvulla, kertoo seurakuntamestari Raimo Nuopponen Kerimäen kappeliseurakunnasta.

Tuija Pauhu

Maailman suurin puurkirkko on suojattu nykyaikaisella sammutusjärjestelmällä.

Kanttori Minna Raassina kasvoi
Kiihtelysvaaran kirkon kulmilla

Kiihtelysvaaran puukirkko Pohjois-Karjalassa oli Savonlinnan seurakunnan kanttorille Minna Raassinalle lapsuuden kotikirkko.

Raassina kirjoitti julkiselle Facebookin sivulleen koskettavasti omista muistoistaan Kiihtelysvaaran kirkosta.

— Paljon paloi. Ylipäätään yksi vanhimmista rakennuksista raukoilla rajoillamme. Kulttuurihistoriallisesti korvaamaton oman aikansa puurakentamisen taidonnäyte, korea kuvakirkko uniikkeine seinämaalauksineen. Sen mukana urkurakentamo Tuomen valmistamat urut, joiden ääressä opettelin urkujensoiton perusteet. Urkuparvi, jonne kampeuduttiin jo Oras-kuoron riveissä...

— Siinä kirkossa oli minun vuoroni rullata hameenhelmaa ylös päivähoitolasten joulukirkossa äidin suureksi häpeäksi. Ja kerran esikoululaisia siunatessa alettiin vahingossa veisata 'Joutukaa sielut, on aikamme kallis, vuotemme virtana vierivät pois...', kun virsinumerot olivat menneet sekaisin. Virttä ei päästy loppuun asti, kun tilanteen tahaton koomisuus sai kanttorista yliotteen.

Raassina toteaa lopuksi, että hänellä on nyt vähän koditon olo.

— Vanha kirkko oli henkinen ja hengellinen koti minulle ja hyvin monelle muulle. Kiihtelysvaaran kirkkoa ei saa takaisin. Muistot jäävät. Kyyneliä pyyhkiessä on kipeän kiitollinen olo siitä, että meillä oli niin upea kirkko.

Poliisin mukaan kaikki viittaa siihen, että kirkon
sytyttämiseen käytettiin palavia nesteitä

Joensuun poliisi tiedottaa, että tutkimuksissa Kiihtelysvaarassa on löytynyt vahvoja viitteitä, että kirkon tuhonnut tulipalo olisi tahallaan sytytetty.

— Tapahtumapaikkatutkinnassa on käytetty myös kahta poliisin palokoiraa, jotka ovat tehneet ilmaisuja kirkon raunioissa. Ilmaisut viittaavat tässä vaiheessa siihen, että kirkon sytyttämisessä on käytetty mahdollisesti palavia nesteitä.

— Näin ollen todennäköisyys sille, että kirkon paloon liittyy rikos, on entistä vahvempi. Koirien ilmaisemista kohdista otetaan näytteitä, jotka lähetetään laboratorioon tutkittavaksi, todetaan poliisin tiedotteessa.

Ensimmäisenä palopaikalle tulleet ihmiset olivat havainneet kirkon olevan tulessa koilliskulman ulkoseinän kohdalta. Nämä henkilöt on jo puhutettu. Poliisi pyytää yhä silminnäkijöiden havaintoja tulipalon tapahtumayöltä.

Uusimmat uutiset